Jedan recept kao stvoren za godišnji odmor kad nemate ni vagu ni sav potreban alat za pripremu slastica danas nam je pripremila Nikolina Jagić s bloga Nikolina’s Kitchen.
Sastojci
(šalica je ona velika za Nescafe ili mlijeko)
- 1 i ½ šalice oštrog brašna
- 125 g maslaca (prepolovite na pola onaj od 250 g)
- ½ šalice šećera
- 1 vanilin šećer
- ½ praška za pecivo
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 1 žumanjak
- 1 cijelo jaje
Nadjev
- marelice (oko 15 komada)
- 4 žlice šećera (koristila sam smeđi, ali može i obični)
- 2 vanilin šećera
- limun
- još malo maslaca (1 cm debljine)
- grčki jogurt
I još
- sladoled od vanilije ili tučeno mliječno vrhnje za šlag s 1 žlicom šećera
Priprema
Brašno i prašak za pecivo stavite u posudu, u nju narežite hladan maslac na kockice i mrvite ga s brašnom pod prstima. Zatim ubacite sve ostale sastojke i zamijesite tijesto. Ono će biti možda malo mekano i ljepljivo, to je u redu. Stavite ga u foliju ili neku vrećicu i u hladnjak na sat vremena ili u zamrzivač na oko 15 minuta.
Za to vrijeme marelice operite, očistite od koštica i narežite na kockice. Njih zajedno s maslacem, šećerom i vanilin šećerom pirjajte dok se šećer i maslac ne otope. Zatim stavite malo soka od limuna (jednu polovicu iscijedite i to ne skroz, da ne bude prekiselo, ovisi koliko su marelice slatke). Kuhajte dok se počnu zgušnjavati, zatim dodajte 3 velike žlice grčkog jogurta i miješajte još minutu. Nadjev ne smije biti prevodenast, ako vam se čini da je takav samo ga kuhajte dok voda ne ispari.
Tijesto izvadite iz hladnjaka i razvaljajte. Najlakše je valjati prhko tijesto između dva papira za pečenje. Stavite u kalup, cijelo dno izbodite vilicom da se ne digne za vrijeme pečenja.
Pecite na 200 stupnjeva 10 – 15 minuta, zatim izvadite i stavite nadjev. Vratite u pećnicu i pecite dok tijesto ne poprimi lijepu zlatnu boju. Možda još pola sata, ali ovisi o pećnici i kalupu u kojem pečete.
Poslužite sa sladoledom od vanilije ili šlagom od mliječnog vrhnja za šlag.
Napomena
Ako nemate kalup za pitu, možete u kalupu za tortu.
Ako nemate ni jedno, možete napraviti verziju kao crumble. U bilo koju manju posudu za pećnicu stavite tijesto na dno, pecite 10 minuta i gore stavite nadjev te natrgajte ostatak tijesta po površini.
Zadnja verzija je da u veliki lima na papir za pečenje samo razvučete tijesto za pitu u veliki krug. Stavite nadjev na sredinu tako da ostavljate 10 cm od ruba prazno te rubove preklopite i pecite tako kao crostatu.
Fotografije: Nikolina’s Kitchen