Za prvi petak u rujnu pripremili smo vam divan recept za tart s maslacem od kikirikija i espresso ganacheom koji nam stiže s bloga Feeding Art autorica Inge i Lily Bašić.
Sastojci
Prhko tijesto
(tart forma 35 x 11 cm)
- 150 g glatkog brašna
- 20 g kakaa
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- korica od jedne bio-naranče
- 1 jaje (M)
- 90 g maslaca
Krema od kikirikija
- 50 g kikirikija
- 50 g šećera
- 250 g maslaca od kikirikija
Espresso ganache
- 130 g tamne čokolade
- 200 ml slatkog vrhnja
- 1 ½ mala žličica instant espressa
Priprema
Prhko tijesto
Pomiješati zajedno sve suhe sastojke. Dodati jaje i na sitne komadiće narezan maslac. Umijesiti glatko tijesto, formirati u kuglu te umotano u prijanjajuću foliju ostaviti u hladnjaku da miruje oko sat vremena.
Kalup za tart premazati maslacem, pećnicu zagrijati na 180°C. Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini razvaljati tijesto dimenzija kalupa, prebaciti u kalup, višak iznad kalupa odrezati nožem. Peći ca. 20 minuta. Ostaviti da se potpuno ohladi.
Od viška tijesta ispeći za dekoraciju nekoliko cvjetića ili zvjezdica.
Krema od kikirikija
Kikiriki tostirati u jednoj tavici bez dodatka masnoće. Dodati šećer i kikiriki karamelizirati. Izliti na papir za pečenje i ostaviti da se potpuno ohladi. Krokant od kikirikija malo usitniti s valjkom za tijesto. Odvojiti 1-2 male žličice za dekoraciju, a ostatak umiješati u maslac od kikirikija. Premazati dno tarta kremom i ostaviti oko 30 minuta u hladnjaku.
Espresso ganache
Čokoladu narezati na komadiće. Slatko vrhnje prokuhati i skloniti s izvora topline. Umiješati espresso prah i time preliti čokoladu. Miješati tako dugo dok ne dobijete homogenu, jednoličnu masu. Ganache pažljivo preliti preko kreme od kikirikija, poravnati i ostaviti na hladnom oko 1 sat da se stisne.
Po želji dekorirajte.
Fotografije: Feeding Art