Iako smo dosad već donijeli brojne recepte s potpisom Kristine Štrige, ovaj za tart s poširanim kruškama prvi je recept koji nam stiže s njezinog novog bloga – Cellulite Factory.
Sastojci
(za pitu promjera 25 cm)
Prhko tijesto
- 150 g glatkog brašna
- 100 g oštrog brašna
- 20 g kakaa
- prstohvat soli
- 50 g šećera u prahu
- 130 g maslaca, hladnog
- 1 jaje, razmućeno
Nadjev od sira
- 350 g krem sira, sobne temperature
- 180 g kiselog vrhnja
- 80 g šećera
- 2 jaja
Poširane kruške
- 700 ml crnog vina
- 100 ml soka od aronije
- 70 g šećera
- 1 štapić cimeta
- 3 kruške
I još
- tostirani bademi (po želji)
Priprema
Prhko tijesto
U većoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao, sol i šećer u prahu. Nasjeckajte maslac na sitne kockice. Dodajte maslac u zdjelu s brašnom i prsima utrljajte maslac u brašno do mrvičaste teksture. U redu je ako ostane pokoja veća grudica maslaca.
Dodajte razmućeno jaje i vilicom umiješajte jaje u tijesto koliko možete. Na kraju rukama dodatno zamijesite tijesto no nemojte ga mijesiti duže od 30 sekundi jer će vam ispasti žilavo.
Tijesto oblikujte u disk, umotajte u plastičnu foliju i spremite u hladnjak na 30 minuta.
Nadjev od sira
U veću zdjelu dodajte krem sir, vrhnje i šećer te sjedinite pjenjačom. Dodajte jaja, kratko promiješajte pjenjačom i ostavite sa strane.
Valjanje tijesta
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Izvadite ohlađeno tijesto, skinite foliju i prebacite ga na pobrašnjenu površinu. Razvaljajte ga u krug promjera 30 cm. Prilikom valjanja povremeno okrećite tijesto i dodajte brašna kako se ne bi lijepilo.
Pomoću valjka tijesto pažljivo prebacite u kalup za pitu. Utisnite tijesto u kalup i nožićem odrežite višak tijesta. Izbodite ga vilicom i stavite u pećnicu na 10 minuta.
Izvadite tijesto iz pećnice i ostavite ga 3 minute da se ohladi. Smanjite temperaturu pećnice na 170 stupnjeva. Izlijte nadjev na tijesto, poravnajte ga špatulom i vratite u pećnicu.
Pecite 35 – 40 minuta, odnosno dok se ne formira korica na nadjevu. U redu je ako nadjev bude drhtav dok ga vadite jer će tako biti mekan i sočan. Prepečeni nadjev postaje suh kad se ohladi.
Pečenu pitu ostavite da se hladi u kalupu na rešetki do sobne temperature.
Poširane kruške
U užem i dubljem loncu zagrijte vino, sok aronije, šećer i štapić cimeta do vrenja. Ogulite kruške ostavljajući peteljku. Pažljivo ubacite kruške u kipuću smjesu s vinom. Kuhajte kruške 10 minuta, povremeno ih okrećući. Kuhane kruške izvadite na tanjur i ostavite da se ohlade.
Narežite kruške na ploške tako da ih ne odrežete do kraja kod peteljke. Rasporedite kruške na pitu i stavite u hladnjak na 2 sata. Prije posluživanja po želji posipajte tostiranim bademima.
Napomena
Birajte kruške koje nisu premekane jer će one kuhanjem omekšati, a mekane kruške bi se mogle raspasti.
Fotografije: Cellulite Factory