Prvi je petak u godini i to treba lijepo proslaviti – baš zato danas s vama dijelimo recept Ane Prše za tart koji sadrži ne jednu, ne dvije, nego čak tri vrste čokolade.
Sastojci
Tijesto
- 210 g glatkog brašna
- 50 g kakaa
- 150 g maslaca
- 50 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- 2 žumanjka
- 20 g sjeckanih pistacija
Ganache od tamne čokolade
- 100 g tamne čokolade 54%
- 130 g slatkog vrhnja
Ganache od gold čokolade
- 100 g gold čokolade (možete u istim omjerima koristiti mliječnu)
- 100 g slatkog vrhnja
Ganache od bijele čokolade
- 100 g mliječne čokolade
- 100 g slatkog vrhnja
Dekoracija
- šaka nasjeckanih pistacija
Priprema
Tijesto
U zdjeli promiješajte brašno, kakao i šećer u prahu. Ja sve troje prije prosijem kako ne bi bilo grudica. Dodam sol i sjeckane pistacije pa promiješam. Zatim dodam na kockice narezan maslac sobne temperature i žumanjke. Sve zajedno dobro zamijesim pa stavim tijesto u vrećicu pa u hladnjak na pola sata.
Kada se ohladi, razvaljajte ga tanko (otprilike 4-5 mm) i njime obložite kalupe.
Ja sam koristila metalne kalupe promjera 8 cm, ali sam dio napravila i u kalupima za muffine. Smjesa je dovoljna za otprilike 12 kalupa za muffine.
Staviti peći 15 minuta na 170°C.
Kada se tijesto ohladi, izvadite ga pažljivo iz kalupa.
Ganache
Čokoladu razlomite pa prelijte slatkim vrhnjem koje ste prethodno zakipjeli. Ostavite nekoliko minuta pa promiješajte kako bi se vrhnje i čokolada lijepo povezali.
Postupak ponovite i s preostale dvije vrste čokolade.
Slaganje
Tart puniti prvo s jednom vrstom čokoladnog ganacha pa ostaviti u hladnjaku da se ganache stegne otprilike 20 minuta. Zatim preliti preko drugu vrstu ganacha pa ponovno u hladnjak. I na kraju staviti treću vrstu ganacha.
Ja sam prvo stavila tamni, pa gold i na kraju bijeli ganache.
Od bijelog sam si ganacha malo ostavila sa strane kako bi ukrasila rubove i kako bi lakše „zalijepila“ pistacio. Ali njega možete i samo posipati po vrhu.
Kolač čuvati na hladnom, a prije konzumacije ostaviti kolač na sobnoj temperaturi 10-15 minuta kako bi čokolada malo otpustila i kolač bio još kremastiji.
Napomena
U slučaju korištenja kalupa za muffine, kalupe je potrebno dobro namastiti i pobrašniti kako bi kasnije mogli izvaditi tijesto iz kalupa.
Fotografije: Ana Prša
[print_link]