Kako su se samo lijepo spojile višnje i meringue u ovom neodoljivom tartu čiji recept stiže s bloga Pregacha autorice Irene Gavran.
Višnje
- 1 tegla višanja (cca 400 g ocijeđenih višanja)
- 50 ml tekućine od višanja
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 žličica cimeta
- 20 g gustina pomiješanog u par žlica tekućine od višanja
- 50 g maslaca
Tijesto
- 225 g glatkog brašna
- 55 g šećera u prahu
- 125 g hladnog maslaca
- 1 žumanjak
- 2 žlice ledene vode
Meringue
- 4 bjelanjka (cca 150 g)
- 150 g šećera
Priprema
Višnje
Prvo napravite kremu od višanja.
Višnje ocijedite od tekućine. Tekućinu sačuvajte. U višnje dodajte 50 ml tekućine i šećere pa kuhajte na laganoj vatri da malo omekšaju. Kod mene to traje nekoliko minuta. Dodajte cimet i miješajte dok se sve ne otopi. Gustin pomiješajte s par žlica tekućine od višanja da ga možete otopiti.
Dodajte otopljeni gustin i miješajte dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre pa dodajte maslac i miješajte dok se ne otopi. Pokrijte prozirnom folijom i neka se hladi dok ne dođe na sobnu temperaturu.
Tijesto
U multipraktik ili veću sjeckalicu ubacite brašno, šećer i maslac narezan na sitnije komadiće (možete i rukama, trljanjem maslaca u brašno, dok ne dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama). Dodajte žumanjak i vodu pa lagano zamijesite tijesto, tek toliko da se sjedini, ništa previše. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite da se hladi pola sata.
Tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjeloj podlozi. Prebacite u namašćeni kalup za tart, odstranite višak rubova. Tijesto vratite u hladnjak na još pola sata.
Upalite pećnicu na 180°C. Tijesto izvadite iz hladnjaka i izbockajte vilicom. Prekrijete papirom za pečenje, a na papir istresite rižu, grah, perlice za pečenje ili keramičke posude poslažite, kako bi težina spriječila podizanje tijesta.
Stavite tijesto peći nekih 10 minuta tako. Nakon 10 minuta, maknite papir i rižu pa pecite još 5 do 10 minuta, dok ne dobijete tijesto lijepe žućkasto-zlaćane boje (ja sam se zagledala u seriju pa su mi rubovi posmeđili i nisu lijepi, mada ja volim što hrskavije).
Ohladite tijesto.
Meringue
Pomiješajte bjelanjke i šećer u posudi koja vam može ići na kuhanje na pari. Znači, stavite jednu posudu s malo vode da zakuha. Smanjite vatru pa na pari pjenjačom miješajte bjelanjke sa šećerom sve dok se šećer ne otopi. Proces traje nekih 5 minuta, a prstima provjerite da li se šećer otopio.
Smjesu bjelanjaka i otopljenog šećera prebacite u posudu za miksanje i miksajte nekih 7 – 10 minuta, odnosno dok smjesa nije skroz čvrsta, glatka i sjajna.
U tijestu rasporedite kremu, razmažite ravnomjerno. Na kremu rasporedite meringue. Možete i slastičarskom vrećicom ili kao ja, žlicom. Možete i brenerom malo spaliti vrhove i šiljke bjelanjaka.
Fotografije: Pregacha