Na blogu Tirkizna autorica Ane Raguž uvijek pronalazimo provjerene slatke recepte – danas nas je oduševila ovim tartom sa šljivama i bademima.
Sastojci
Tijesto
- 160 g maslaca
- 80 g šećera u prahu
- 3 žumanjka
- 300 g brašna
- 50 g mljevenih badema
- korica jednog limuna
- prstohvat soli
Nadjev
- 50 g mljevenih badema
- 1 kg šljiva
- 30 g šećera
- 20 g maslaca
I još
- šećer u prahu (po želji)
Priprema
U jednoj posudi izradite maslac sa šećrom u prahu, dodajte postepeno žumanjke, pa brašno, bademe, koricu limuna i na kraju prstohvat soli. Sve kratko sjedinite.
Tijesto formirajte u kuglu, spljoštite ga u disk, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku na sat vremena.
Pripremite kalup za tart. Namažite ga maslacem.
Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte na 5 mm. Obložite kalup za tart tijestom, utisnite dobro rubove, a tijesto na nekoliko mjesta izbockajte vilicom. Pospite mljevenim bademima (količina navedena u sastojcima za nadjev) i vratite u hladnjak dok ne pripremite šljive.
Upalite i ugrijte pećnicu na 180 C.
Šljive operite i očistite od koštica. Pažljivo ih izrežite na osmine. Izvadite tijesto iz hladnjaka i posložite ploške šljiva s kožicom prema dolje, na mljevene bademe (ja sam ih slagala u oblik cvijeta). Slažite ploške u gusto, jer morate potrošiti sve šljive. Pospite šljive šećerom i maslacem narezanim na kockice.
Pecite na 180°C oko 30 minuta do zlatno-smeđe boje. Ohladite i pospite po želji šećerom u prahu.
Fotografija: Tirkizna