Prvi jesenski ponedjeljak donosi nam novi recept Alice Bjeli Duduković – onaj za tart sa šljivama i limoncellom.
Sastojci
Tijesto
- 120 g hladnog maslaca
- 150 g glatkog brašna
- 1 velika žlica šećera
- prstohvat soli
- 1 jaje
Krema
- 100 g maslaca
- 200 g šećera
- 3 jaja
- 100 g mljevenih oraha
- 4 velike žlice kiselog vrhnja (12% m.m.)
- 4 velike žlice soka od limuna + naribana korica limuna
- 6 velikih žlica limoncella (liker od limuna)
- 6 šljiva
Postupak
Tijesto
Hladni maslac narezati na listiće te ga s brašnom i ostalim sastojcima umijesiti rukom u glatko tijesto.
Tijesto omotati prozirnom folijom i staviti u hladnjak na sat vremena (može i duže).
Krema
Šljive prerezati na pola i ukloniti koštice iz njih.
Otopiti maslac na laganoj vatri.
Pjenasto umutiti jaja sa šećerom. Dodati vrhnje, koricu i sok limuna te otopljeni maslac i dobro umutiti u jednoličnu smjesu.
Na kraju lagano špatulom umiješati limoncello i mljevene orahe.
Slaganje i pečenje
Tijesto tanko razvaljati na pobrašnjenoj podlozi preko prozirne folije do promjera od 23 cm za tart. Prebaciti ga u maslacem premazan i brašnom posipan kalup. Tijesto rukama još potapkati da skroz prekrije stranice kalupa jer je kreme dosta pa da ne procuri po pećnici (ako se toga bojite, što je recimo moj problem, stavite kalup u pekač od pećnice pa tako pecite, a ne na rešetki). Dobro ga izbosti čačkalicom i staviti 10 minuta da se peče u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C.
Izvaditi iz pećnice, po tijestu rasporediti šljive (kora neka gleda prema dolje) i po tome preliti kremu.
Vratiti u pećnicu i peći još 15-ak minuta na istoj temperaturi.
Tart ohladiti i posuti šećerom u prahu. Poslužiti uz kavu, čaj ili čašicu limoncella. J
Napomene
Krema nakon pečenja neće biti potpuno čvrsta, tako da se ne brinete ako bude malo curila dok režete topao ili mlak kolač jer ne možete dočekati da se ohladi (razumijem). Kad se ohladi se stisne, ali i dalje ostaje fina kremasta.
Možete koristiti kupovni limoncello ili ga napraviti prema nekom od recepata s Interneta.
Mljevene orahe slobodno zamijenite mljevenim lješnjacima ili bademima, ali meni osobno šljive najbolje idu s orasima.
Fotografije: Alica Bjeli Duduković
[print_link]