Maksimalno koristimo činjenicu da ovih mjeseci možemo uživati u obilju svježeg voća pa tako danas pripremamo tart sa svježim voćem čije smo recept pronašli na blogu Gurmanka kod Lidije Osmak.
Sastojci
Tijesto
- 300 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 1 jaje
- 100 g šećera u prahu
- 3 žlice hladne vode
- 150 g maslaca
Krema
- 500 ml mlijeka
- 100 g šećera
- 80 g gustina
- 1 cijelo jaje
- 4 žumanjka
- 4 žlice maslaca
- 2 vrećice vanilin šećera
- 200 ml slatkog vrhnja
I još
- 300 g svježeg voća po izboru
Priprema
Tijesto
Od navedenih sastojaka zamijesite glatko tijesto i stavite ga u hladnjak na pola sata.
Tijesto tanko razvaljajte i njime obložite kalup za tart, izbodite ga vilicom i pecite nekih 25 minuta na 180°C dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
Krema
Veći dio mlijeka (400 ml) stavite kuhati sa šećerom, a u ostatku mlijeka razmutite gustin i dodajte ga razmućenim žumanjcima i cijelom jaju.
Kada mlijeko zavri prvo ga ulijte u smjesu žumanjaka, kratko promiješajte i vratite na vatru te kuhajte kremu dok se ne zgusne.
Na samom kraju dodajte vanilin šećer i maslac te sve dobro promiješajte.
Kada se krema malo ohladi dodajte joj lagano rukom šlag od slatkog vrhnja.
Ohlađeno tijesto premažite kremom preko koje možete poslagati svježe voće po vlastitom izboru.
Fotografija: Gurmanka