Danas vam donosimo recept za tarte tatin koji je isprobala naša novinarka Iva Lukač.
Zahladilo je, žudimo za toplom dekicom u toplo ugrijanoj sobi s čajem u jednoj, a daljinskim u drugoj ruci. I baš gledam svoje prekrasne domaće jabuke i razmišljam što bi mi mogli ugrijati i oraspoložiti vikend: štrudla od jabuka, nju obožavam, ali već sam ju prošli tjedan radila; jabuke u šlafruku, sigurna klasika, ali treba mi nešto novo….i tako surfam internetom, listam kuharice i evo je…la tarte des demoisellas tatin…odnosno glasovita „naopaka“ pita s jabukama – tarte tatin. Nju nikad nisam radila i uvijek mi se to naopako činilo komplicirano, ali ovaj put sam bila odlučna i uporna. Proučila sam cijeli niz recepata i savjeta da bi na kraju stvorila vlastitu verziju.
Sastojci
- 80 g maslaca
- 120 g šećera
- 2 žlice vanilin šećera
- oko 1 kg jabuka
Za tijesto
- 300 g brašna (pola glatkog, pola oštrog)
- 150 g maslaca
- 1 prašak za pecivo
- 2 vanilin šećera
- 1 žutanjak
- prstohvat soli
- korica limuna
Priprema
Kalup za pitu namastite s 80 g maslaca i rasporedite šećer. Jabuke ogulite, očistite i narežite na nešto deblje ploške. Posložite ih u kalup tako da su guste i čvrtso postavljene jedna uz drugu.
Umijesite tijesto tako da prvo pomiješate suhe sastojke, a zatim ostale. Tijesto ostavite na pola sata u hladnjaku.
U međuvremenu, kalup s jabukama stavite na jaku vatru da se karamelizira. Bit će dovoljno 15 do 20 minuta.
Tijesto razvaljajte i prekrijte njime jabuke, a zatim sve pecite u pećnici na 180 stupnjeva, cca 30 minuta.
Izvadite iz pećnice i pustite 10 minuta da se ohladi, a zatim nožem odvojite vanjski dio pite od kalupa. Pitu izvadite iz kalupa tako da na njega stavite tanjur i brzo ga preokrenete. Poslužite vruće ili toplo. Uz to će odlično ići kuglica sladoleda od vanilije.
Fotografije: Iva Lukač
[print_link]