Za poseban datum poseban kolač – priliku da nam zaslade prvi 29. veljače od kada postoji naš portal dobile su sestre Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art koje su nam poslale predivan recept za tarte tatin s bananama i slanim karamel umakom.
Sastojci
Tarte tatin
(obruč za tortu 22 – 24 cm)
- 100 g mekog maslaca
- 100 g smeđeg šećera
- 3 velike banane
- 120 g glatkog brašna
- 2 čajne žlice praška za pecivo
- 120 g šećera
- 2 vanilin šećera
- prstohvat soli
- 1 jaje (M)
- 145 ml kiselog mlijeka ili jogurta
- 75 g creme fraiche
- 3 velike žlice ulja
Slani karamel umak
- 150 g šećera
- 50 g slanog maslaca
- 3 g Fleur de Sel (cvijetna sol)
- 150 g slatkog vrhnja
Priprema
Tarte tatin
Zagrijati pećnicu na 175°C. Obruč za tortu premazati sa 100 g maslaca i posuti sa 100 g smeđeg šećera.
Oguliti banane, prerezati ih uzduž na pola i poslagati jednu uz drugu po dnu kalupa.
Prosijati brašno s praškom za pecivo, dodati šećer, vanilin šećer i sol te sve dobro pomiješati. Jaje, kiselo mlijeko (alternativa jogurt ), creme fraiche i ulje pjenjačom dobro sjediniti te dodati mješavinu s brašnom i sve zajedno dobro izmiješati. Tijesto preliti preko banana, zagladiti i peći ca. 40 minuta.
Kolač ostaviti da se malo ohladi te odstraniti obruč. Kad se potpuno ohladi okrenuti ga na tanjur tako da su banane na vrhu kolača. Po želji se kolač može servirati sa slanim karamel umakom.
Slani karamel umak
Šećer na blagoj temperaturi ostaviti da se topi dok ne dobije zlatno-žutu boju. Pri tome ne miješati. Dodati mu komadiće maslaca dok ne dobijete kremasti karamel. Umiješati sol. Slatko vrhnje ugrijati i pažljivo umiješati u karamel. Kremu kuhati oko 2 minute. Ostaviti da se ohladi i servirat s kolačem.
Fotografije: Feeding Art