Rezultati istraživanja Ministarstva poljorpivrede i Hrvatske agencije za hranu pokazali su da tek trećina građana razumije razliku između navođenja roka trajanja „upotrijebiti do“ i „najbolje upotrijebiti do“.
Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za hranu proveli su istraživanje s reprezentativnim uzorkom hrvatskih građana čiji su rezultati pokazali da tek oko trećine hrvatskih građana razumije razliku između navođenja roka trajanja „upotrijebiti do“ i „najbolje upotrijebiti do“.
Kako navode iz Ministarstva, upravo nerazumijevanje ovih navoda može dovesti do konzumiranja hrane koja nije sigurna, ali i nepotrebnog bacanja zdravstveno ispravne hrane. Stoga su Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za hranu pokrenuli informativnu kampanju putem video spota koji potrošačima objašnjava tu razliku na jednostavan način.
Kada su u pitanju ova dva navoda, važno je znati kako navod “upotrijebiti do” ukazuje na sigurnost hrane i predstavlja rok nakon čijeg isteka hranu nipošto ne bi smjeli konzumirati jer se radi o brzo pokvarljivim namirnicama koje mogu predstavljati neposrednu opasnost za ljudsko zdravlje (npr. svježe mlijeko, svježe meso, svježa riba i sl.)., dok navod “najbolje upotrijebiti do” govori o kvaliteti hrane, tj. nakon njegovog isteka, hrana je još određeno vrijeme sigurna za konzumaciju pod uvjetom da se čuvala prema uputama navedenim na pakiranju i da pakiranje nije bilo oštećeno. Međutim, proizvođač više ne jamči da će proizvod biti jednake kvalitete jer hrana primjerice počne gubiti aromu i sl.
Ono što je također važno naglasiti jest i činjenica da izgled, miris i okus hrane mogu biti pokazatelji je li hrana sigurna za konzumaciju, ali i da čak i hrana koja dobro izgleda i nema čudan miris ili okus, ne mora nužno biti sigurna za konzumaciju, ako nije pravilno čuvana. Stoga, apel Ministarstva poljoprivrede i HAH-a ide i u smjeru i pravilnog čuvanja hrane, u skladu s navodima na deklaraciji.
Ministar poljoprivrede i potpredsjednik Valde Tomislav Tolušić istaknuo je kako je jedan od vodećih razloga bacanja hrane u kućanstvima nerazumijevanje navoda o rokovima trajanja, zbog čega i zdravstveno ispravna hrana često završi u smeću te da u Ministarstvu rade na svim razinama kako bi se bacanje hrane maksimalno smanjilo, te kako bi se razvila kultura doniranja hrane i da IT platformom jače povežu donatore hrane i posrednike koji tu hranu distribuiraju potrebitima.
Ovom je prilikom ravnateljica Hrvatske agencije za hranu, dr. sc. Darja Sokolić istaknula da su ovim istraživanjem došli do zabrinjavajućeg podatka da samo 10 % potrošača redovito čita deklaracije na proizvodima ta da to također žele promijeniti.
Fotografija: Pixabay