Tihana Koprek s bloga Just Cake The Cupcake u razgovoru nam je otkrila kada se i kako rodila ideja za pokretanje bloga, je li oduvijek gajila ljubav prema slasticama te koja ju anegdota iz kuhinje uvijek nasmije.
Prije osam godina tražeći sebe među različitim hobijima odabrala je eksperimentiranje s receptima i tako došla na ideju pokretanja bloga. Budući da osim na blogu, objavljuje i na različitim društvenim mrežama, blog je svakako dio njezine svakodnevnice. Torta na četiri kata od četiri različita okusa, koju je izradila prijateljici za vjenčanje, bila joj je vjetar u leđa da se nastavi baviti izradom slastica. Zbog selidbe u drugu zemlju odustala je od ideje o otvaranju slastičarnice, ali otvaranje nečeg sličnog ima u planu u skorijoj budućnosti.
Kada ste i kako odlučili pokrenuti blog?
Prije čak 8 godina! Tražila sam samu sebe i nekako sam se između par nedefiniranih hobija zadržala baš na kuhanju. Počela sam tako eksperimentirati s receptima, najčešće sa slatkim te sam sve revno zapisivala. Tada su blogovi bili tek na početku, pogotovo oni sa hranom pa sam se uključila u taj svijet. Nisam mislila da će to postati tako veliki dio mog života.
Koliko vremena ulažete u pisanje bloga? Je li on dio Vaše svakodnevnice?
Iako sam trenutno na maloj pauzi od pisanja, proteklih 7 godina sam svakodnevno barem 1 sat radila na blogu, a vikendom po 5-6 sati pekla, snimala i pisala. Samo vođenje bloga uključuje, naravno i sve društvene mreže pa svakako mogu reći da je to dio moje svakodnevice.
Jeste li oduvijek bili zaljubljenik u slastice i slastičarstvo ili se ta ljubav razvila s godinama?
Oduvijek sam voljela jesti slatko i nekako sam se početku odmah na to fokusirala tako da godinama uopće nisam ni imala slana jela na blogu. Zadnjih godinu dana sam počela raditi i slane stvari pa se mogu naći paštete, pizze i razne salate.
Koja je Vaša omiljena slastica i zašto baš ta?
Za jednog slatkog food bloggera ovo je jako teško pitanje. Ali ako bi morala odlučiti da cijeli život jedem samo jednu slasticu onda bi to definitivno bio klasični, pečeni cheesecake.
Koju slasticu smatrate svojom najuspješnijom slasticom?
Za ovo pitanje išla sam malo listati svojim blogom, ali zapravo sam već znala što ću odgovoriti. Prije par godina udavala se moja prijateljica kojoj sam napravila tortu na 4 kata od 4 različita okusa za otprilike 250 osoba. Bila je vizualno i okusom predivna i mladenci su bili sretni te sam u tom trenutku i ja bila prezadovoljna onim što sam napravila i znala sam da je to ono što želim raditi ostatak života.
Tihanina svadbena torta
Volite li u svojim slasticama spajati neobične okuse i dodavati egzotične začine?
Volim sve novosti i trendove koje dolaze pa mi je tako jedan od najdražih začina Tonka – tropski začin, plod južnoameričkog drva, koji ima posebnu aromu koja podsjeća na kombinaciju vanilije, klinčića, cimeta, badema i šafrana. Koristim ga u panna cotti, sladoledu ili creme brulee.
Imate li neku anegdotu vezanu za izradu slastica koja Vam baš svaki put namami osmijeh na lice?
Svakako! Jedna od najsmješnijih je ona kad sam složila tortu i sva ponosna htjela maknuti kalup, a torta se samo raspala. Na kraju smo ju jeli kao desert u čašama sa žlicom (smijeh).
Pročitala sam da ste osim slastica, veliki zaljubljenik u fotografiju i snimanje videa. Jesu li sve fotografije na Vašem blogu autorske?
Apsolutno! To je po meni i ključni faktor što je blog toliko uspješan. Svi recepti su isprobani i fotografirani u mojoj kuhinji. S blogom se razvijala i moja fotografija i trenutno sam jako zadovoljna onim što mogu napraviti. Iako ima puno boljih fotografskih food blogova kojima se divim, ja sam sa svojim napretkom prezadovoljna!
Sudjelovali ste na manifestaciji „Slatki gušti“, kakvi su Vaši dojmovi ? Jeste li se predstavili onako kako ste zamišljali, jeste li naučili nešto novo, upoznali nove ljude iz slastičarskog svijeta?
Od samog početka sam sudjelovala u manifestaciji „Slatki Gušti“. Cure koje su to organizirale su bile ispred svog vremena te je sada to jedan od najuspješnijih festivala u Hrvatskoj. Iako je na početku bilo početničkih grešaka, cure su se sa godinama usavršile te mi je posebno žao da ove godine nisam bila prisutna na svim divnim radionicama i predavanjima sa svjetski poznatim slastičarima i blogerima.
Tihana Koprek na festivalu slastica Slatki gušti
Gostovali ste i u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“. Smatrate li da su slastice dovoljno zastupljene u medijima?
Trenutno su slastice veliki hit, i jesu zastupljene u medijima, ali mislim da još uvijek ne dovoljno kvalitetno. Najbolje što možemo vidjeti sa slasticama, a da nisu strane emisije su definitivno Slatka Kuharica na HRT-u s Petrom Jelenić i Oš’Kolač s Teom Mamut. Obje dame su moj veliki uzor.
Jedna od rubrika na Vašem blogu je Pomoć kod kuhanja. Što Vas je inspiriralo da ju uvrstite na blog? Jesu li razlog tomu česti upiti i pozivi u pomoć ili ste i sami mučili muku s preračunavanjem i određivanjem količine namirnica?
U pitanju se krije odgovor, da – dobila sam more mailova i poruka gdje me ljudi pitaju za preračunavanje namirnica pa sam sve to lijepo smjestila u navedenu rubriku. U bespuću interneta ima toliko recepata, i raznih količina namirnica da zna biti dosta nejasno. Pa ako pratite moju rubriku mnogo toga se može razjasniti.
Svjetski poznati brend KitchenAid proglasio Vas je službenom ambasadoricom njihovih aparata u Hrvatskoj. Kako ste se osjećali u tom trenutku, odnosno što za Vas znači ta titula? Koliko Vam uređaj koji ste tom prilikom dobili od njih pomaže u izradi slastica?
Bila sam iznimno ponosna na sebe. Nakon 5 godina pisanja bloga jedan svjetski Brend kao što je KitchenAid prepoznao je moje kvalitete i što ja mogu pridonijeti promociji.
Osim toga darovali su mikser i jednoj mojoj čitateljici, što me iznimno veseli jer smo joj ga osobno predali.
Sami uređaj koristim skoro pa svakodnevno jer nema što on ne može, a tu je još i blender koji dodatno olakšava pripremu slastica. Na mojem YouTube kanalu možete vidjeti sve proizvode koje koristim i naravno inspirirati se da i vi nešto umutite.
Tihana Koprek – ambasadorica Kitchen Aida
Na blogu ste naveli kako je na početku pisanja bloga Vaš plan bio otvaranje slastičarnice, ali da se to s vremenom promijenilo te da se sada želite baviti hranom u bilo kakvom obliku. Znači li to da ste u potpunosti odustali od prvotne ideje ili će možda ipak jednom Vaša slastičarnica ugledati svijetlo dana?
Od prvotne ideje nisam odustala, ona je još uvijek u zraku. Ali, dogodi se život. Imala sam priliku odseliti se u stranu zemlju i započeti od nule pa trenutno radim na tome da jednog dana imam mali bistro gdje mogu posluživati i hranu i slastice.
Imate li neku tajnu zbog koje Vam slastice uvijek savršeno ispadnu? Neki savjet koji biste prenijeli našim čitateljima?
Tajne nema, a nema ni toga da meni sve slastice savršeno ispadnu. Sve slastice prije nego objavim i sama testiram, te ako nisu dobre pronađem razlog zašto je tako i napišem da moji čitatelji mogu napraviti recept onako kako treba – bez greške. Naravno moramo uzeti u obzir i razne faktore kao što su pećnice i vrsta namirnica pa ne ispadne svakome isto ali zato se trudim uvijek odgovoriti na pitanja u inboxu i savjetovati čitateljima kako napraviti na najbolji mogući način.
Fotografije: Just Cake the Cupcake