U našoj rubrici Recept dana više je puta sa svojim receptima gostovala Tihana Lohinski s bloga Strawberry soup, a sada nam je o otkrila sve detalje svoje slatke priče.
Tihana Lohinski autorica je bloga zanimljivog imena Strawberry soup, koji je pokrenula nekoliko godina nakon što joj se pojavila ideja o pokretanju bloga. Iako nema uzora među hrvatskim blogerima, brojne svoje blogerske kolegice i kolege cijeni, a sama sanja o vlastitoj slatkoj kuharici ili otvaranju vlastite slastičarnice.
U razgovoru za naš portal otkrila nam je kada se stvorila njezina ljubav prema slasticama te kakve okuse u pripremi slastica voli kombinirati.
Kada je započela vaša blogerska priča i kako ste uopće došli na ideju pokretanja bloga?
Ideju o pokretanju bloga dobila sam još prije nekoliko godina, kad sam počela intenzivnije kuhati i peći kolače i torte, i shvatila da to volim i da mi je to jako zabavno pa poželjela otvoriti blog posvećen hrani. Zbog nedostatka vremena, a pomalo i odlučnosti, nisam ga pokrenula tada. Ideja o blogu se tako „kiselila“ neko vrijeme, a u proljeće ove godine sam konačno čvrsto odlučila da moram pokrenuti blog jer bi to bilo nešto što me veseli i ispunjava, a napokon bih i sve drage recepte imala na jednom mjestu.
Kako se pojavila ideja za naziv Strawberry soup i ima li taj naziv neko značenje za vas?
Razmišljala sam o tome kako nazvati blog i je li bolje imati hrvatski naziv ili pak neki na engleskom jeziku. Odlučila sam ipak ostaviti si mogućnost da jednog dana krenem i s dvojezičnim blogom pa sam tako odabrala naziv na engleskom. U početku sam planirala blog na kojem će biti recepti samo za slastice, ali onda sam zaključila da jako volim kuhati i slana jela. Zato sam morala eliminirati neka imena za blog koja su opisivala samo slatke recepte. Dok sam o tome razmišljala, bila je zima i skoro svaki dan sam kuhala neke juhice i topla variva i zaključila da zbilja često jedem „na žlicu“. A kao što to često spominjem u svojim receptima, jagoda mi je definitivno najdraže voće i tako je pala odluka da će se blog zvati Strawberry soup! Taj naziv nekako odražava to što volim juhe i variva, odražava spoj slatkih i slanih jela na mom blogu, a i to da mi je jagoda najdraže voće. Osim svega navedenog, moji prijatelji i obitelj jako dobro znaju da ja uvijek spajam i volim isprobati neke još neisprobane i čudnovate kombinacije okusa, pa naziv bloga i to daje na znanje.
Jeste li prilikom pokretanja bloga imali nekog uzora na hrvatskoj blogerskoj sceni? Tko je to bio i zašto baš ta osoba?
Ne mogu reći da mi je jedna blogerica ili jedan bloger bio uzor jer ih ima zaista puno koji rade odlično i rado zavirim u mnogo blogova. Ima ih zaista različitih, od onih koji se bave samo slasticama, onih koji kuhaju sve i svašta, tradicionalnih, modernih, mesnih, veganskih, bezglutenskih, onih s isključivo zdravom prehranom… i na svakom od njih volim pročitati recepte i pogledati fotografije jer me svaki od tih recepata i načina kuhanja/pečenja zanima i sve me to inspirira. Ponekad isprobam recepte kolega/ica blogera/ica takvi kakvi jesu, a ponekad iz njih dobijem ideju pa napravim nešto “po svom”. U svakom slučaju, teško mi je nekog posebno izdvojiti, ali moram reći da su mnogi naši food blogeri i blogerice zaista dragi, spremni pomoći (hvala im na tome) i zrače pozitivom. Voljela bih da i moj blog jednom bude tako dobar kao mnogi drugi.
Koliko ste prostora odlučili posvetiti slasticama na svom blogu?
Puno, rekla bih! Mislim da recepti na mom blogu odražavaju način na koji se ja hranim: s jedne strane dosta zdravo, no slastice nikad ne izostavljam pa su tako one i važan dio mog bloga.
Često pripremate neke zdravije varijante slastica. Jeste li prilikom pokretanja bloga htjeli da on bude predstavnik blogova sa zdravim receptima ili ne i u kolikoj su mjeri zdravi recepti zastupljeni na blogu?
Prilikom pokretanja bloga nisam imala neku određenu ideju i želju da bude isključivo s ovakvim ili onakvim receptima, već sam radila od svega pomalo, sve što mi se učinilo zanimljivim, ukusnim ili drugačijim, novim. U posljednje vrijeme se sve više zanimam i za zdravije verzije slastica, a i za zdravu hranu općenito pa i takve recepte objavljujem na blogu. Mislim da još uvijek jako puno ljudi ima predrasude o tome da zdrava hrana nikako ne može biti ukusna, a ja znam da može. Uz malo truda, od svega se može napraviti zdravija verzija pa tako i od torte, browniesa, sladoleda… I otkrila sam da su takve slastice i dalje superfine, a ako je bolje za zdravlje, pa to je onda super vijest (smijeh)! S obzirom da je sad advent i predbožićno vrijeme, bacila sam se na pečenje božićnih kolačića, ali onih “standardnih”, ne zdravijih. Nakon Božića je svakako u planu pripremati još više zdravih slastica i pokazati svima da i one mogu biti jako, jako fine. Zapravo je baš zanimljivo da ljudi često uopće ne primijete razliku dok im ja ne kažem da je to “zdravi kolač”, bez šećera, bijelog brašna i slično.
Kada se kod vas pojavila ljubav prema slasticama? Kada ste prvi put napravili neku slasticu?
Uf, na to mi je teško odgovoriti jer volim slatko otkad znam za sebe (smijeh)! Moja mama je uvijek pekla svakakve kolače pa smo ih doma često jeli. Kad sam bila mala, puno sam vremena provodila s njom u kuhinji, a imala sam i svoj mali valjak za tijesto pa sam često i ja pomagala, bilo mi je to zanimljivo. A kad sam prvi put sama napravila neku slasticu, zbilja se ne sjećam koja je to slastica bila i kada, ali uvijek sam pomalo miješala nešto slatko, od najjednostavnijih kad sam bila još klinka, do malo kompliciranijih kasnije. Sada već znam više toga pa i sama smišljam kombinacije okusa i stvaram ideje za neke slastice.
Koje okuse osobito volite kombinirati prilikom izrade slastica?
Poznato je da volim kombinirati neke “lude” okuse, sve što je malo drugačije i što se možda naizgled čini nespojivim, e to volim! Naravno, klasika je uvijek odlična i nepogrešiva, ali ja uz to uvijek volim isprobati neke nove, drugačije okuse, kako prilikom odabira kolača ili sladoleda u slastičarnici, tako i kad sama kuham i pečem. Od tih nekih čudnovatih kombinacija koje možda nisu svima na prvi pogled privlačne izdvajam slastice s lavandom, ciklom, tikvicama… evo baš sam danas pekla kolač s kuhanim vinom! Jedino što baš ne volim su grožđice u kolačima, to uvijek izbjegavam, ali za sve drugo nisam izbirljiva: voće, povrće, čokolada, sir, sve to može u slasticu, a može i bilo koja kombinacija toga svega (smijeh).
Imate li neku omiljenu božićnu slasticu, možda neku koja se tradicionalno izrađuje u vašoj obitelji? Koje vas uspomene vežu za tu slasticu?
U mojoj se obitelji za Božić uvijek peklo puno vrsta kolača, onih sitnih. Mama je uglavnom zadužena za šape, uvijek prefini domaći klasik, kao i za npr. bajaderu koju isto jako volim i mnoge druge kolače, a ja sam uglavnom dodavala neke nove vrste kolačića koje još nismo probali. U zadnjih nekoliko godina tradicionalno pečem gingerbread men cookies i ukrašavam ih svim i svačim da budu što šareniji i zanimljiviji. A što se tiče uspomena, uvijek me vežu lijepe uspomene na božićne kolačiće jer ih radimo zajedno i to je baš lijepo, a s obzirom da su fini, i to ostavlja lijepa sjećanja (smijeh)! Imam i par anegdota, jednom sam ispekla gingerbread keksiće i nešto je pošlo po krivu pa su ispali strašno tvrdi i nisu omekšali niti nakon namakanja u čaju/kavi! Srećom, sad imam recept koji je provjeren i po kojem uvijek radim te kekse pa više nema greške!
Koji su vaši daljnji planovi vezani za slastice? Mislite li jednom u budućnosti objaviti kuharicu ili otvoriti slastičarnicu?
To bi me svakako veselilo! U ovom trenutku nemam neki konkretni plan, ali objavljivanje kuharice ili otvaranje slastičarnice je definitivno ideja koju bih jednom jako voljela ostvariti i o tome sve češće razmišljam. Kuhanje i pečenje je za mene nešto što me opušta i veseli pa bih se time voljela i ozbiljnije baviti jer nema ničeg ljepšeg nego kad radiš ono što voliš!
I za kraj, imate li neki savjet za naše čitatelje vezan za izradu slastica?
Savjetovala bih onima koji vole slastice da se ne boje pokušati ih sami praviti! Recepti za mnoge slastice su zaista jednostavni, puno jednostavniji nego što se čine i ne traže previše vremena ni znanja za pripremu. Nakon nekoliko takvih recepata, vidjet ćete da to zbilja nije neki bauk pa ćete se usuditi dodati im još nešto, isprobati i neke druge… Za početak je svakako važno da dobro pročitate recept i slijedite ga zbog omjera sastojaka, a onda ćete naučiti kako sastojci funkcioniraju jedan s drugim i dodavati nešto svoje. I nemojte se obeshrabriti čak i ako vam nešto ne uspije – događa se svima, a vjerujte, čak i neuspjeli kolači znaju biti ukusni, iako možda nisu “za izložbu”, a često se ono što se naizgled čini neuspjelim, na kraju da i spasiti. Uzmite za primjer Kaiserschmarrn, popularnu austrijsku slasticu, koja je navodno nastala tako što carskom kuharu nije uspjela palačinka pa ju je razlomio, izdrobio i servirao kao potpuno novo jelo koje je onda postalo jako popularno! I iz neuspjelog jela može nastati neki novi recept.
Fotografije: Strawberry soup