Danas smo pripremili jedan od klasika talijanskog slastičarstva – neodoljivi tiramisù.
Sastojci
- 300 g piškota
- 100 g šećera
- 4 svježa jaja
- 500 g mascarpone sira
- skuhana kava (oko 3-4 dcl)
- oko pola čašice ruma
Za posipanje
- kakao u prahu
Priprema
Skuhajte kavu na način na koji je obično pripremate i ostavite da se malo ohladi (ne smije biti vrela).
Razdvojite bjelanjke od žumanjaka pa pjenasto izmiksajte žumanjke i pola količine šećera. U dobivenu smjesu malo po malo dodajte mascarpone sir, stalno miješajući mikserom.
U drugoj posudi istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka te mu postepeno dodajte preostali šećer. Miješajte dok ne dobijete čvrstu, sjajnu teksturu bjelanjaka.
U smjesu žumanjaka i mascarpone ručno miješajući postepeno dodajte čvrsti snijeg i miješajte dok ne dobijete kremastu smjesu.
Pripremljenu, prohlađenu kavu stavite u posudu u koju ćete umakati piškote te joj dodajte pola čašice ruma.
Na dno kalupa ili posude u kojoj ćete raditi tiramisu stavite tanki sloj kreme, a zatim na nju složite prvi red piškota umočenih u kavu s rumom. Preko piškota namažite deblji sloj kreme pa ponovno stavite red piškota. Završite s kremom preko koje ćete obilno posuti gorki kakao u prahu.
Prije serviranja ostavite nekoliko sati u hladnjaku da se stisne (najbolje preko noći).
Napomena
Ukoliko želite da se više osjeti rum, možete kavi dodati i više od pola čašice ruma.
Pazite da ne pretjerate s držanjem piškota u kavi kako vam se ne bi počele raspadati.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]