Obožavamo recepte u kojima klasične slastice dolaze u nekom novom obliku, poput ovog u kojima je poznati talijanski tiramisu pripremljen u obliku cupcakesa, a čiji su nam recept poslale sestre Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art.
Sastojci
(za 12 komada)
Biskvit
- 175 g mekog maslaca
- 175 g šećera u prahu
- 3 žumanjka (M)
- 3 jaja (M)
- 175 g glatkog brašna
- 1 mala žlica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 3 velike žlice talijanskog likera od badema (kada ga nemam, koristim i rum)
- 3 male žlice instant espresso praha
- 2 velike žlice kakaa
- 1 – 2 velike žlice mlijeka
Toping
- 200 g mascarpone sira
- 2 velike žlice šećera u prahu
- 1 velika žlica soka od limuna
- 100 ml slatkog vrhnja
I još
- kakao za posipanje
Priprema
Biskvit
Pećnicu zagrijati na 180°C. Maslac sa 100 g šećera u prahu kremasto izmiksati. Žumanjke, jaja i ostatak šećera u prahu pjenasto izmiksati. Brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli prosijati. Liker ugrijati i u njemu otopiti espresso prah.
Prvo sjediniti masu od jaja s maslacem, potom dodati brašno i espresso liker miks i sve zajedno dobro sjediniti. U svaki otvor kalupa za muffine staviti dvije košarice od papira. Tijesto podijeliti na dva dijela i u jednu polovicu dodati kakao i mlijeko.
Prvo svijetlu masu raspodijeliti na 12 košarica, potom tamnu. Peći ca. 20 – 25 minuta. Ostaviti da se potpuno ohladi.
Toping
Mascarpone, šećer u prahu i sok od limuna pjenjačom izmješati u glatku smjesu, umiješati tučeno slatko vrhnje. Kremu uz pomoć slastičarske vrećice s okruglim nastavkom za dekoriranje, špricati na muffine kao male kupolice i ostaviti u hladnjaku oko 60 minuta da se krema hladi. Prije serviranja posuti kakaom u prahu.
Fotografija: Feeding Art