Nastavljamo s kremastim receptima – ovaj put najnoviji recept, onaj za tiramisù šnite stiže nam s bloga Pregacha autorice Irene Gavran.
Sastojci
Biskvit
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 50 ml ulja
- 100 g glatkog brašna
- 10 g praška za pecivo
Preljev
- 100 ml skuhane kave
- 1 žličica šećera
- 20 ml ruma
Krema
- 500 g mascarpone sira
- 100 g šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- 300 ml vrhnja za šlag
I još
- kakao
Priprema
Biskvit
Lim od pećnice obložite papirom za pečenje pa papir još malo namastite (maslacem, margarinom ili uljem) kako biste biskvit lako odvojili od papira kad se ispeče.
Pećnicu upalite na 180°C s ventilacijom ili 200°C stupnjeva bez ventilacije.
Započnite s miksanjem bjelanjaka u čvrsti snijeg tako da im dodate prstohvata šećera. Kad se zapjene, dodajte pola šećera i miksajte nekoliko minuta dok ne dobijete čvrsti snijeg.
Ostavite sa strane.
Žumanjke miksajte sam preostalim šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne posvijetli i ne uveća volumen.
Dodajte ulje, pa sjedinite, a na kraju i prosijano brašno s praškom za pecivo.
Smjesa će biti dosta gusta.
Dodajte 1/3 čvrstog snijega od bjelanjaka i miksajte da se sve sjedini, a smjesa postane rjeđa.
Preostale bjelanjke dodajte u dva navrata, ali ih morate umiješati špatulom ručno, kako bi biskvit ostao mekan i prozračan, a ne gumenast.
Biskvit istresite u pripremljeni lim za pečenje, dobro poravnajte i pecite u zagrijanoj pećnici desetak minuta. Ovisno o pećnici možda ćete trebati koju minutu duže, no vidjet ćete kad kora poprimi smećkastu boju.
Biskvit izvadite iz pećnice, prebacite ga na čistu krpu, tako da vam gornja strana bez papira sad bude na krpi i pažljivo uklonite papir za pečenje.
Pokrijte biskvit i ostavite da se ohladi.
Preljev
Skuhajte kavu sa šećerom, pa ostavite da se prohladi. U hladno dodajte rum.
Krema
Miksajte mascarpone sa šećerom u prahu i ekstraktom.
U izrađeni sir dodajte hladno vrhnje za šlag i miksajte do se sve ne poveže.
Slaganje
Ohlađenom biskvitu odrežite krajeve. Prerežite ga na 3 jednaka dijela.
Jedan dio biskvita stavite na pladanj ili tanjur za posluživanje. Biskvit premažite se pripremljenom kavom s rumom.
Rasporedite 1/3 kreme i ravnomjerno premažite. Ponovite postupak s preostale dvije kore.
Kolač ohladite – nekih sat, dva, što duže to bolje.
Prije posluživanja pospite kakaom.
Fotografije: Pregacha