Tiramisù je vječni izvor inspiracije za sve ljubitelje ove legendarne talijanske slastice, a u obliku torte od palačinka pripremila ga je Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe.
Sastojci
Palačinke
(za 16 – 18 palačinki)
- 200 g oštrog brašna
- 200 g glatkog brašna
- 2 šećera burbon vanilija
- prstohvat soli
- 1 žličica praška za pecivo
- 3 jaja
- 8 dl mlijeka
- 2 – 3 dl vode
- 2 – 3 žlice kakaa
Krema
- 4 žumanjka
- 100 g šećera u prahu
- 2 vanilin šećera
- 500 g mascarpone sira
- 200 g mliječnog namaza
- 3 dl vrhnja za šlag
- 1 žlica ruma
- 2 – 3 žlice kakaa
- 3 – 4 žlice kuhane crne kave
I još
- ulje
Priprema
Palačinke
Umiješati suhe sastojke te lagano ulijevati umućena jaja i mlijeko uz neprestano miješanje. Dodati vodu. Smjesu podijeliti te u jednu polovinu dodati 2 – 3 žlice kakaa i po potrebi malo vode. Ostaviti 30 minuta. Palačinke peći na tavi premazanoj uljem.
Krema
Mikserom umutiti žumanjke, šećer i vanilin šećer te kuhati na pari dok smjesa ne dosegne temperaturu od 72 °C ili dok krema ne dobije gustoću pudinga. Ohladiti.
Mascarpone, mliječni namaz i vrhnje za šlag sjediniti i mutiti mikserom. Dodati kremu od žumanjaka i umutiti. Kremu podijeliti na dva jednaka dijela te u jedan dodati rum, a u drugi kakao i kuhanu crnu kavu.
Slaganje
Svijetlu palačinku premazati svijetlom kremom, preklopiti tamnom palačinkom i tamnom kremom. Postupak ponoviti dok se ne utroše sve palačinke i kreme. Tortu držati u hladnjaku nekoliko sati.
Tortu poslužiti rashlađenu i ukrašenu kakaom.
Fotografije: Od slatkoga slađe