Na našem portalu već imamo objavljen recept za tiramisu palačinke tortu autorice Mirjane Šmit, a danas vam donosimo i recept za ove nesvakidašnje tiramisu palačinke koje smo pronašli na blogu Pregacha kod naše suradnice Irene Gavran.
Sastojci
Palačinke
(za 8 komada)
- 2 jaja
- 30 g šećera
- prstohvat soli
- ½ žličice nes kave
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 100 g glatkog brašna
- 250 g mlijeka
- 40 g otopljenog maslaca
Keks umočen u kavu
- 60 g vruće vode
- 2 vanilin šećera
- ½ žličice nes kave
- nekoliko komada petit keksa
Krema
- 120 g vrhnja za šlag s mm
- 250 g mascarpone sira
- 50 g šećera
Priprema
Jaja, šećer i sol pjenjačom istucite.
Dodajte kavu i vaniliju i miješajte dok se kava donekle ne otopi.
Dodajte prosijano brašno i mlijeko, pa sjednite. A na kraju umiješajte i otopljeni maslac.
Smjesu procijedite, kako biste izbjegli eventualne grudice.
Po receptu po kojem sam ja radila, smjesa bi trebala odmarati sat vremena, no ja sam taj dio preskočila.
Od navedene smjese ispecite 8 palačinki. I ostavite ih sa strane da se hlade.
Vi za to vrijeme napravite kavu u kojoj ćete umakati petit kekse.
Kavu i šećere prelijte sa vrućom vodom, pomiješajte da se kava i šećer otopi. I ostavite da se ohladi.
Napravite kremu tako što ćete šlag istući u mekani snijeg. U drugoj posudi smikasjte mascarpone i šećer pa špatulom povežite sa šlagom.
Slaganje
Budući da je dosta specifično slaganje, ostavljam vam link s YouTubea, pa bi možda najbolje bilo prvo ga pogledati i sve će vam biti jasno.
Uzmite jednu palačinku, a na sred palačinke stavite jednu čašu. Oko čaše zarežite palačinku na 8 mjesta. Palačinku stavite u kalup za muffine, tako da taj neizrezani krug bude na dnu kalupa. Dobit ćete kao posudicu. Stavite žlicu, dvije kreme od mascarponea, a na nju raporedite keks umočen u kavu. Možete ga i iskidati – čisto da pristaje preko kreme. Svaki rep palačinke koji Vam je ostao preklopite jednog preko drugoga s tim da malo namažete kremom, čisto da se zalijepi.
Palačinke ostavite malo u hladnjaku da se stisnu, a onda vadite na pladanj. Ako vam je ostalo kreme, možete ju namazati po vrhu i posuti kakaom.
Fotografije: Pregacha