U ovim vrućima danima kada svi pokušavamo doći do malo osvježenja i nikako ne želimo provesti sate u kuhinji, a ipak želimo nešto ukusno i kremasto neodoljivo, tiramisu je odličan izbor. Ovaj klasični talijanski recept oplemenili smo s božanstvenom lavandom koja mu daje jednu posebnu ljetnu notu. Ne zaboravite ga dobro rashladiti i uživajte!
Sastojci
- 8 šalica kave
- 8 žlica šećera
- 4 jaja
- 6 cvjetova lavande
- 500 g mascarponea
- 300 g piškota
Za posipanje
- kakao prah
- cvjetovi lavande
Priprema
Skuhajte kavu i potom dodajte 2 žlice šećera (ukoliko ne volite kavu, piškote možete namakati u različite voćne sokove, a uz ovaj odlično ide sok od višanja ili trešanja). Pustite da se kava ohladi, a u međuvremenu izmiksajte žumanjke sa šećerom. Ukoliko niste sigurni u svježinu jaja ili za svaki slučaj želite biti sigurni, izmiksanu smjesu žutanjaka i šećera skuhajte na pari. Neprestano miješajte 5-10 minuta dok se ne zgusnu i posvijetle, a pritom pazite da posuda sa žumanjcima ne dodiruje vodu. Pustite da se ohladi pa dodajte mascarpone. Miksajte dok se sve ne poveže. Potom umiješajte cvjetove lavande. Bjelanjke izmiksajte u snijeg i lagano ih umiješajte u smjesu. Umjesto bjelanjaka, možete koristiti tučeno slatko vrhnje, 400 – 500 ml.
Piškote kratko umočite u kavu i slažite na dno pladnja/u kalup ili čaše. Potom rasporedite prvi sloj kreme, a zatim ponovno umočene piškote i ostatak kreme. Važno je da se tiramisu hladi minimalno tri sata, a što duže stoji to će biti ukusniji.
Prije posluživanja pospite kakao prahom i cvjetovima lavande, ili, u ovoj verziji vam više može odgovarati, samo s cvjetovima lavande.
Fotografije: Iva Lukač
[print_link]