Na ovogodišnjem izdanju Tiramisù World Cupa, koje se nakon godine pauze zbog korona virusa, ponovno održalo na Piazza dei Signori u Trevisu, pobjedu je odnijela neobična kreacija s pršutom i dinjom.
Pršut i dinja našli su svoje mjesto u ovogodišnjem pobjedničkom tiramisùu u finalu svjetskog natjecanja u pripremi ove svjetski poznate talijanske slastice. Pobjednički tiramisù u kategoriji ricetta creativa (kreativni recept) u kojem je izvornom receptu moguće dodati tri sastojka, pripremila je Elena Bonali, učiteljica plivanja u Belgiji, podrijetlom iz Milana. Suci su njezinu pobjedničku kreaciju proglasili nesvakidašnjom, ali uravnoteženom.
Drugo mjesto u ovoj kategoriji osvojila je Erika Luis iz Udina koja je za svoj kreativni recept koristila yuzu i pastu od lješnjaka, dok je treće mjesto osvojila Barbara Marcon iz Asola koja je izradila tiramisù s kremom od pistacija, malinama te zlatnim prahom.
U kategoriji ricetta originale (izvorni recept) u kojoj su kandidati morali pripremiti tiramisù prema službenom kodificiranom receptu Academia del Tiramisu sa 6 sastojaka: jaja, šećer, mascarpone, piškote, kava i kakao, najbolji je bio Stefano Serafini iz Venecije s adresom u Bassano del Grappa. Njegov tiramisù bio je u obliku srca s romantičnom porukom.
Drugo mjesto pripalo je Eleni Orfei s cvijetnom prezentacijom, dok se na trećem mjestu našao Nicola Ottaviani s vrlo tradicionalnim tiramisùom.
Ovo, peto izdanje, natjecanja održano je od 8. do 10. listopada. Tijekom tri dana natjecanja utrošeno je ukupno 9000 komada piškota, 130 kg mascarponea, 3700 komada jaja, 250 kg kakaa, 220 kg šećera te 10 kg kave, a kako ne bi došlo do bacanja viškova manifestaciji se pridružila neprofirna organizacija Time For The Planet koja se pobrinula da se ostaci sastojaka iskoriste.
Organizator ovog događanja, Francesco Redi, kratim se komentarom osvrnuo na natjecanje te rekao: „Sretni smo što smo se vratili uživo na trg. Važna nam je publika entuzijasta, ali i natjecatelji, isključivo amateri, koji se međusobno bore za titulu najboljeg.“ – prenosi lacucinaitaliana.it .
Prilikom ocjenjivanja suci su pazili na nekoliko detalja: tehniku izvođenja, estetski izgled pri posluživanju, intezitet okusa te sklad upotrebljenih sastojaka.
Za kraj je Redi zaključio: „Kvaliteta tiramisùa napravljenih tijekom natjecanja je doista visoka. Čestitam svima i zahvaljujem svima onima koji nas već pet godina prate u ovoj avanturu.“
Izvor: lacucinaitaliana.it
Fotografije: Press Twissen