Ponedjeljak je odličan dan za slatko – ako se i vi slažete s ovom tvrdnjom, isprobajte ovaj recept za tiramisù sa šljivama koji su s nama podijelile Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art.
Sastojci
(za 4 čaše)
- 600 g šljiva
- 2 velike žlice smeđeg šećera
- 2 jaja (M)
- 100 g šećera
- 50 ml ruma
- 500 g mascarpone sira
- 100 g piškota
- 150 ml espressa
- maslac za lim za pečenje
Priprema
Pećnicu zagrijati na gril funkciji. Šljive oprati, odstraniti koštice i narezati na ploške. Lim za pečenje premazati maslacem, raspodijeliti šljive te posuti smeđim šećerom. Karamelizirati 5 – 10 minuta. Ostaviti da se ohladi.
Žumanjke odvojiti od bjelanjaka. Žumanjke sa šećerom i rumom kremasto izmiksati na pari. Ostaviti da se ohladi i pri tome svako malo masu promiješati. Dodati mascarpone sir i sve dobro sjediniti. Izmiksati bjelanjke u čvrsti snijeg i pažljivo umiješati u prethodnu masu.
Piškote prelomiti na 3 dijela, umočiti kratko u espresso te neizmjenično slagati piškote, kremu i šljive (2X). Tiramisu do serviranja ostaviti u hladnjaku 2-3 sata da se hladi.
Fotografija: Feeding Art