Uvijek se oduševimo kad naiđemo na novu verziju tiramisua, a danas nas je jednom takvom počastila Bojana Matek s Instagram profila bokylicious – njezin tiramisu je s pistacijama i šumskim voćem.
Sastojci
Voćni preljev
- 350 g smrznutog šumskog voća
- 4 žlice šećera
- 2 vanilin šećera
Krema
- 6 žumanjaka
- 100 g šećera
- 500 ml vrhnja za šlag
- 500 g mascarponea
- 350 g kreme od pistacija
- 1 Gelatina fix
I još
- 300 g piškota
- 300-400 ml mlijeka
- 2 žlice ruma
- 125 g malina
- 125 g kupina
- sjeckane pistacije
Priprema
Voćni preljev
U posudu stavimo voće i šećere te na laganoj temperaturi kuhamo desetak minuta dok se voće ne zgusne i sokovi reduciraju.
Pomoću sita i žlice dobro protisnemo voće te ohladimo preljev.
Krema
Zatim skuhamo žumanjke na pari. Zakuhamo lončić vode te u vatrostalnu posudu stavimo žumanjke i šećer. Posudu stavimo na lončić, pazeći da dno ne dodiruje vodu. Pjenjačom neprestano miješamo žumanjke i šećer dok ne dobijemo gustu kremu. Kada je krema konzistencije poput pudinga, gotova je.
Odložimo sa strane da se prohladi.
Posebno istučemo vrhnje za šlag (soft peaks).
Kada su se žumanjci prohladili, dodamo im mascarpone te izmiksamo u jednoličnu kremu. Dodamo i kremu od pistacija pa ponovno povežemo mikserom.
Sada lagano umiješamo tučeno vrhnje pa umiksamo i Gelatinu fix.
Slaganje
Na pladanj položimo visoki obruč za torte promjera 22 cm.
Mlijeko pomiješamo s rumom.
Piškote umačemo u mlijeko pa posložimo u kalup u jednom sloju. Na piškote stavimo trećinu kreme. Po kremi žlicom rasporedimo prvi dio voćnog preljeva.
Na to posložimo još jedan red natopljenih piškota.
Ponovimo kremu i voćni preljev (drugi dio).
Stavimo zadnji red natopljenih piškota, zadnji dio kreme te sve zagladimo.
Pospemo sjeckanim pistacijama i s malo kreme od pistacija. Smjestimo u hladnjak, najbolje preko noći.
Drugi dan (ili nakon nekoliko sati) skinemo obruč za torte i ukrasimo tortu malinama i kupinama.
Fotografije: Bojana Matek