Sestre Lily i Inga s bloga Feeding Art s nama su podijelile recept za tirolski kolač s lješnjacima za koji kažu da je sočan, ukusan, prepun lješnjaka i čokolade te da, zahvaljujući premazu od marmelade prije glazure od čokolade, ostaje svjež i mekan i duže od tjedan dana.
Sastojci
- 250 g maslaca
- 125 g šećera
- 160 g žumanjaka
- 240 g bjelanjaka
- 125 g šećera
- 300 g mljevenih lješnjaka
- 250 g krupnije ribane čokolade
- 165 g brašna
Premaz
- marmelada od marelica i malo vode
Priprema
Maslac i 125 g šećera kremasto umutiti. Dodati žumanjke i kratko sjediniti. U drugoj posudi čvrsto umutiti bjelanjke sa 125 g šećera i lagano s pjenjačom sjediniti sa smjesom od žumanjaka i maslaca.
Preostale suhe sastojke (lješnjaci, čokolada i brašno) zajedno pomiješati (brašno prije toga prosijati) te pjenjačom lagano umiješati u masu od jaja i maslaca.
Za one koji jaja ne važu, jedno jaje veličine M ima oko 50 g od toga bjelanjak 30 g, a žumanjak 20 g, što znači da vam je za kolač potrebno 8 jaja.
Ja sam kolač pekla u kalupu u obliku vijenca, a vi sami možete odlučiti hoćete li ga peći u klasičnom dugom, uskom kalupu, u obliku torte ili sl.
Preliti glazurom od čokolade ili se može samo posuti šećerom u prahu. Poslije pečenja, prije nego se prelije čokoladnom glazurom, premazati kolač prokuhanom marmeladom od marelica s malo vode tako da duže zadrži vlažnost i time ostaje duže svjež i sočan.
Peći na 180°C oko 40-45 minuta.
Fotografije: Feeding Art
[print_link]