Prhko tijesto, odlična krema i sloj šumskog voća našli su svoje mjesto u mileram kockama čiji je recept s nama podijelila Nevena Josipović s bloga Mama drama.
Sastojci
Tijesto
- 100 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 1 prašak za pecivo
- 250 g glatkog brašna
Krema
- 500 ml mlijeka
- 250 g šećera
- 2 pudinga od vanilije
- 900 g milerama
Završni sloj
- 7 listića želatine
- 750 g smrznutog šumskog voća
- 5 žlica šećera
Priprema
Tijesto
Omekšali maslac izmiksajte sa šećerom. Dodajte jaje, izmiksajte te dodajte prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo. Izradite tijesto, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
Krema
Odvadite malo mlijeka, a ostatak stavite zakuhati zajedno sa šećerom. U malo mlijeka izmiksajte puding, da vam ne bude grudica te ulijte kada ostatak mlijeka provrije. Nastavite miješati na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Pustite dvije, tri minute da se malo prohladi a zatim dodajte mileram te dobro izmiksajte da vam se svi sastojci sjedine.
Slaganje
Tijesto nakon 30 minuta izvadite iz hladnjaka, stavite na radnu plohu te dodajte još šaku brašna i premijesite. Zatim ga razvaljajte na veličinu kalupa i stavite u nj.
Izlijte mileram kremu i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°, 45 minuta.
Kada je kolač pečen, još će se krema lagano tresti, ali kako se bude hladila stisnut će se. Pustite da se skroz ohladi.
Završni sloj
Želatinu namočite u vodi i pustite 5 minuta.
Šumsko voće stavite u posudu, dodajte šećer i podlijte s 150 ml vode, pustite da se krčka na laganoj vatri. Kada se voće otopi, možete ga malo usitniti sa štapnim mikserom.
Želatinu ocijedite, zagrijte u manjoj posudici i dodajte u šumsko voće. Dobro promiješajte i prelijte preko kolača. Pustite u hladnjaku na par sati i poslužite.
Fotografija: Mama drama