Dubrovačku rozatu danas na naš portal donosi Ana Raguž s bloga Tirkizna.
Sastojci
- 600 ml mlijeka
- korica jednog limuna
- 1 vanillin šećer
- 8 jaja
- malo rozulina (likera od ruža)
- 8 žlica šećera
Karamel
- 200 g šećera
Priprema
Prokuhajte mlijeko s koricom limuna i vanilin šećerom. Maknuti s vatre i ohladiti (može biti mlako).
Za karamel
U manji lončić stavite 200 g šećera, nemojte miješati već samo vrtite lončić na laganoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi. Kad se šećer potpuno otopio, maknite s vatre i polako okrećite lončić s karamelom kako bi vam se karamela „zalijepila“ za stranice lončića. Pustite da se ohladi.
Miksajte jaja sa šećerom i rozulinom (nikako nemojte velikom brzinom, jer smjesa mora biti sa što manje mjehurića). U smjesu dodajte prohlađeno mlijeko. Smjesu sjedinite pjenjačom. Dva puta je procijedite kroz što sitnije sito. Smjesu ulijte u lončić s karamelom.
U srednji lim za pečenje stavite do pola vodu. Stavite u pećnicu. Pećnicu upalite i ugrijte na 150°C. U lim s vodom pažljivo stavite lončić. Pecite 1 sat i 30 minuta.
Fotografija: Tirkizna