Sunčica Stanković s bloga Mes folies culinaires danas s nama dijeli recept za neizostavnu francusku slasticu – pain au chocolat.
Sastojci
- 1,3 kg brašna T 45 + 60 g brašna koje ćete staviti u kvasac
- 420 ml vode
- 20 g suhog kvasca
- 250 ml gazirane vode
- 250 ml tekućeg vrhnja
- 200 ml mlijeka
- 160 ml suncokretovog ulja
- 100 g kristal šećera
- 2 jaja
- 200 g maslaca (koje treba biti blago zamrznuto zbog lakšeg ribanja na razvaljano tijesto)
- čokolada za kuhanje koju ćete koristiti za punjenje, odrezanu po dužini, na tanje štapiće
I još (za premazivanje)
- 2 žumanjka
- 1 puna žlica kiselog vrhnja, dobro umutiti
Priprema
Vodu, mlijeko, vrhnje i ulje zagrijati da budu mlaki. Dodati šećer, 60 g brašna i kvasac te dobro razmutiti pjenjačom i ostaviti na sobnoj temperaturi da kvasac naraste.
Staviti brašno u dublju posudu, dodati umućena jaja i tekuće sastojke pa zamijesiti tijesto. Gotovo tijesto pokriti čistom krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi da naraste.
Kada tijesto naraste, premijesiti ga, pokriti krpom i ostaviti da još jednom naraste. Razvaljati tijesto na malo pobrašnjenom stolu i odvojiti ga na manje kuglice. Svaku kuglicu rastanjiti valjkom za tijesto, naribati maslaca po njoj i redati jednu na drugu, ukupno 5. Na zadnju ne stavljati maslac. Ukupno treba pripremiti 3 x po 5 kuglica.
Svaku kuglicu od po 5 manjih, rastanjiti valjkom na debljinu 2 – 3 cm, izrezati na trake po dužini veličine 13 – 14 cm, puniti čokoladom, urolati, smjestiti u podmazani lim za pečenje, ostaviti ih da narastu, premazati jajem i vrhnjem i peći u već zagrijanoj pećnici na 230 stupnjeva dok ne poprimi svjetlo smeđu boju.
Fotografije: Mes folies culinaires