Ema Žderić s Youtube kanala EmmTasty nam donosi recept za predivnu tiramisù tortu koja će vam sigurno zasladiti subotu.
Sastojci
Biskvit
(za četiri biskvita Ø 15 cm)
- 6 žumanjaka
- 250 g šećera
- 50 ml mlijeka
- 120 ml ulja
- 1 žličica arome vanlije
- 200 g glatkog brašna
- 10 g praška za pecivo
- 6 bjelanjaka
Espresso kava
- 300 ml vode
- 3 žlice espresso kave
Mascarpone krema
- 400 g mascarpone sira
- 70 g šećera u prahu
- 1 žličica arome vanilije
- 350 ml slatkog vrhnja
- 8-10 žlica skuhane kave
Čokoladna glazura
- 60 g čokolade za kuhanje
- 40 ml slatkog vrhnja
I još
- kakao u prahu
Priprema
Biskvit
Pećnicu zagrijte na 180°C.
Miješajte jaja sa šećerom dok ne dobijete gustu pjenastu smjesu. U to dodajte mlijeko, ulje i aromu vanilije te ponovno sve dobro promiješajte. Prosijte suhe sastojke i umiješajte u smjesu. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Smjesu podijelite na četiri dijela i pecite u kalupu (15 cm). Dno kalupa obložite papirom za pečenje, a strane pobrašnite i nauljite.
Pecite 15-20 minuta (provjerite čačkalicom).
Kada su se biskviti ispekli, izvadite ih iz kalupa i ostavite da se potpuno ohlade na rešetci. Nakon što su se ohladili, svaki biskvit umotajte u prozirnu foliju i ostavite 1 sat u hladnjaku ili preko noći.
Espresso kava
Zagrijte vodu do vrenja, maknite sa štednjaka pa dodajte kavu i ponovno vratite na štednjak dok kava ne počne se podizati i vriti. Potpuno ohladite.
Mascarpone krema
Mascarpone sir i šećer u prahu miješajte dok ne dobijete glatku kremu. Dodajte aromu vanilije i slatko vrhnje, pa miksajte dok ne dobijete kremu srednje mekoće. Na kraju dodajte 8-10 žlica skuhane kave.
Odvojite dio kreme za dekoriranje vrha torte i njega stavite u hladnjak.
Slaganje
Izvadite biskvite iz hladnjaka. Ako je potrebno poravnajte vrhove biskvita tako da budu potpuno ravni. Na stalak na koji će te slagati tortu stavite malo kreme kako bi se prvi biskvit zalijepio i ne bi pomicao, također možete kroz sredinu probosti dugu drvenu čačkalicu kako biste bili sigurni da će torta ostati stabilna tijekom slaganja. Svaki biskvit lagano natopite sa kavom.
Slažite: biskvit, krema, biskvit, krema, biskvit, krema, biskvit (zadnji biskvit je najbolje okrenuti naopačke).
Stranice i vrh torte prekrijte tankim slojem kreme kako bi mrvice povezale i učvrstile, ostavite u hladnjaku na 30 minuta.
Nakon što se torta ohladila, prekrijte je ostatkom kreme i ponovno stavite u hladnjak na 30 minuta.
Čokoladna glazura
Otopite na pari čokoladu za kuhanje i slatko vrhnje.
Dekoriranje
Izvadite tortu iz hladnjaka i izvadite čačkalicu iz sredine. Prelijte čokoladnom glazurom, ovdje budite brzi jer će se čokolada vrlo brzo početi stezati u doticaju sa hladnom tortom. Kremu koju ste odvojili za dekoriranje stavite u slastičarsku vrećicu i ukrasite vrh torte. Pospite kakaom u prahu.
Najbolje je ostaviti tortu da se hladi preko noći.
Fotografije: Ema Žderić