Na blogu Happiness is homemade autorice Emine Horvat danas smo pronašli recept za ovaj fini i vizualno zanimljivi točkasti cheesecake.
Sastojci
Podloga
- 240 g keksi (McVities Digestive)
- 3 žlice kakaa
- 2 žlice šećera
- 115 g maslaca
Krema
- 600 g omekšalog krem sira
- 1 žlica šećera
- 2 jaja
- 70 g tamne čokolade
- pola vanilin šećera
- 140 g kiselog vrhnja
Priprema
Podloga
Usitnite kekse – ako nemate mašinicu za to, možete staviti kekse u vrećicu i preko njih prelaziti valjkom da ih zdrobite ili ih istući batom za meso, kako vam je lakše.
Upalite pećnicu i stavite da se zagrije na 160°C.
Namastite okrugli kalup (ja sam koristila onaj promjera 26 cm).
U zdjeli pomiješajte kekse, šećer, kakao i otopljeni maslac.
Smjesu dobro utisnite u pripremljeni kalup.
Krema
U zdjelu stavite sir pa ga tucite da bude gladak.
Postupno u sir dodajte šećer i izmiksajte.
Također dodajte i jaja, jedno po jedno i iza svakog lagano izmiksajte.
Dodajte još vanilin šećer i kiselo vrhnje pa tucite da se smjesa spoji i bude glatka.
Odvojite malo smjese u jednu šalicu pa ostavite sa strane.
Rastopite tamnu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici na niskoj temperaturi.
Umiješajte otopljenu čokoladu u smjesu koju ste izdvojili i ostavili sa strane.
Smjesu od sira ulijte u kalup, na pripremljenu podlogu od keksa, i poravnajte.
Izrada točkica
Točkice se rade vrećicom za ukrašavanje ili špricom i to s običnim okruglim nastavkom.
Napunite vrećicu/špricu smjesom od sira i čokolade koju ste ostavili sa strane.
I jednostavno točkajte tortu – nanosite čokoladnu kremu u obliku točkica na kremu od sira.
Stavite tortu u pećnicu, na 160°C i to na 50 minuta do sat vremena.
Kad je torta pečena, isključite pećnicu i ostavite tortu u pećnici još nekih sat vremena.
Nakon toga možete izvaditi tortu i staviti ju na hlađenje kroz noć.
Kad se torta ohladi samo odstranite okvir od kalupa i možete poslužiti svoj točkasti cheesecake.
Fotografije: Happiness is homemade
[print_link]