Kristina Šaško s bloga Pinch of Amour danas s nama dijeli recept za predivne čokoladne tahini rolice koje mogu biti pravi izbor za polagane doručke tijekom vikenda.
Sastojci
Dizano tijesto
- 1 kockica svježeg kvasca
- 250 ml mlijeka
- 1 jaje
- 50 g šećera
- 50 g maslaca sobne temperature
- 500 g glatkog brašna
- 8 g soli
- 1 vanilin šećer
Nadjev od čokolade i tahini paste
- 120 g čokolade
- 120 g maslaca
- 50 g tahini paste (može i više)
- 10 g kakaa
- 2 žlice meda
I još (za posipanje)
- 2 žličice sezama
Priprema
Dizano tijesto
Zagrijte mlijeko da bude mlako (nikako vruće!).
U mlijeku razmutite svježi kvasac, dodajte 2 žlice šećera (od navedene količine) i cca. 100 g brašna (od ukupne količine).
Zatvorite posudu i pričekajte oko 20 minuta da se kvasac aktivira.
Ostale sastojke pripremite u zdjeli u kojoj ćete mijesiti tijesto i nakon što se kvasac aktivirao zamijesite glatko tijesto.
Pustite da se tijesto diže nekih sat vremena. U međuvremenu pripremite nadjev.
Nadjev od čokolade i tahini paste
Čokoladu i maslac otopite na pari.
Dodajte tahini pastu, kakao i med te miješajte dok se svi sastojci ne otope i povežu u homogenu smjesu.
Nadjev hladite na sobnoj temperaturi povremeno miješajući. Možete ga staviti i u hladnjak, ali tada morate biti malo oprezniji jer bi vam se nadjev mogao previše stisnuti pa će vam ga biti preteško mazati na tijesto.
Nadjev vam treba biti lako razmaziv, ali opet ne previše tekuć. Sat vremena koliko vam se tijesto diže bi trebalo biti dovoljno da se nadjev rashladi. Vidjet ćete po rubovima posude kako se nadjev lagano zgušnjava i to je zapravo idealna konzistencija. Ako vam se tijesto brzo digne nadjev možete staviti nekoliko minuta u hladnjak.
Priprema rolica
Nakon što se tijesto diglo premijesite ga i razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi. Razvaljajte ga da bude tanko, ali opet ne previše tanko. Ja sam ga razvaljala cca. 50 cm x 40 cm.
Tijesto kompletno premažite čokoladnom smjesom. Ja sam ga rolala po dužini. No, prvo sam zavrnula bočne rubove (samo jednom).
Dobivenu štrucu razrežite na jednake komade. Za to vam treba oštar nož. Moja širina rolice je cca. 3 cm, a sveukupno sam imala 16 rolica.
Dobivene rolice prebacite u lim kojeg ste obložili papirom za pečenje. Rolice stavljajte tako da vam je presjek rolice (čokoladni dio) vidljiv. Ostavljate razmak između rolica jer će se u pečenju proširit.
Prije pečenja rolice posipajte sezamom
Rolice petite na 180 stupnjeva 30 minuta. Rolice bi vam se lijepo trebale dići i dobiti lijepu zlatnu boju.
Fotografije: Pinch of Amour