Naša Ana Prša pripremila je bajkovitu tortu za proslavu rođendana naše Alice Bjeli Duduković.
Sastojci
(za tortu promjera 20 cm)
Badem biskvit
- 1 žumanjak
- 50 g šećera
- 50 g badem brašna
- 20 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 30 g vode
- 30 g mlijeka
- 1 bjelanjak
- prstohvat soli
Mak biskvit
- 3 žumanjka
- 80 g maslaca
- 130 g šećera u prahu
- 1 žlica brašna
- 200 g maka
- 120 g mlijeka
- pola vrećice praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 3 bjelanjka
- prstohvat soli
Krema
- 160 g mlijeka
- 3 žumanjka
- 30 g šećera
- 1 žlica brašna
- 1 burbon vanilin šećer
- 150 g bijele čokolade
- naribana korica limete
- 300 g slatkog vrhnja
Krema za premazivanje torte
- 150 g mascarpone sira
- 25 g šećera u prahu
- 50 g slatkog vrhnja
Žele
- 150 g pirea od kupina
- 2 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 vrećica želatine u prahu
Priprema
Žele
Želatinu napraviti prema uputi s vrećice: sadržaj vrećice promiješati s pet žlica hladne vode i ostaviti da nabubri. Za to vrijeme zakuhati pire od kupina sa šećerom i vanilin šećerom. Nabubrenu želatinu otopiti na vatri, ali paziti da ne zakuha. Otopljenu želatinu uliti u još topli pire od kupina i promiješati. Smjesu zatim uliti u dvije jednake zdjelice ili kalupe (paziti da su manjeg promjera od torte) koje ste prije obložili prozirnom folijom. Folija će pomoći da žele kasnije lakše izvadite iz posudica. Staviti u hladnjak na par sati da se ohladi i stegne.
Krema za tortu
Mlijeko, žumanjke, šećer, vanilin šećer i brašno dobro izmiješati i staviti kuhati. Dodati naribanu koricu limete i nastaviti miješati dok krema ne zakipi i ne zgusne se. Maknuti s vatre i umiješati nasjeckanu bijelu čokoladu. Ako smatrate da će vam korica limete smetati u kremi zbog teksture, kremu samo propasirajte.
Zatim ostaviti da se ohladi. Kad se ohladi, umiješajte u kremu slatko vrhnje, koje ste prethodno do pola izradili.
Badem biskvit
U jednoj posudi istući bjelanjak s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. U drugoj posudi pjenasto istući žumanjak sa šećerom, dodati vodu i mlijeko te bademovo i glatko brašno s praškom za pecivo te izmiksati. Na kraju pažljivo umiješati snijeg u smjesu.
Smjesu izliti u kalup koji je prethodno obložen papirom za pečenje ili premazan maslacem i posipan brašnom.
Biskvit peći na 170°C desetak minuta.
Tijesto od maka
U jednoj posudi istući bjelanjke s prstohvatom soli u snijeg. U drugoj žumanjke pjenasto istući sa šećerom, vanilin šećerom i maslacem sobne temperature. Zatim dodati mlijeko, brašno, prašak za pecivo i mak te dobro izmiksati. U smjesu maka lagano umiješati snijeg.
Smjesu podijeliti na dva dijela te ispeći dva biskvita od maka. Peče se petnaestak minuta na 170°C.
Krema za premazivanje torte
Mascarpone sir izmiksati sa šećerom u prahu. Slatko vrhnje istući do pola te ga umiješati u smjesu sira.
Slaganje torte
Kako bi vam bilo lakše, poželjno je tortu filati u kalupu. Na prvi biskvit maka staviti polovicu kreme od bijele čokolade, u nju utisnuti jedan žele od kupine, malo poravnati kremu i premazati je i preko želea. Na to staviti badem biskvit, pa na njega drugi dio kreme od bijele čokolade. I u ovaj dio kreme utisnuti drugi žele od kupina te poravnati kremu. Na vrh staviti biskvit od maka. Tortu ostavite par sati u hladnjak.
Kad je sprema za ukrašavanje, skinite kalup s torte te je premažite kremom.
Ukrasite po želji. Ovaj put bila je vrlo nježna dekoracija, malo bobičastog voća, pokoja puslica i listići mente.
Fotografije: Alica Bjeli Duduković i Ana Prša
[print_link]