Za ručno oslikanu dekoraciju na ovoj torti, kao i za recept, zaslužna je Julija Hruškar s bloga Brkovi od šećera.
Sastojci
- Biskvit od badema (x 2)
- 3 jaja srednje veličine
- 100 g šećera
- 125 g sitno mljevenog blanširanog badema
- 50 g brašna
- na vrh žličice (4 g) praška za pecivo
- 30 ml (2 žlice) maraschina ili ruma
Krema od kave i čokolade
- 3 jaja
- 150 g šećera
- 2 vrećice (74 g) pudinga od vanilije
- 40 g brašna
- 800 ml mlijeka
- 3 žličice instant kave
- 80 g maslaca
- 100 g mliječne čokolade
- 100 g čokolade za kuhanje
- 300 ml slatkog vrhnja
Priprema
Biskvit
Za biskvit od badema odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg. Žumanjke izmiksajte sa šećerom dok se šećer ne otopi, a oni postanu svijetli pa dodajte brašno, bademe, prašak za pecivo, maraschino ili rum i sve sjedinite. Smjesa će biti vrlo gusta. Sada silikonskom špatulom lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka i pripremljenu smjesu izlijte u kalup za torte br. 26 obložen papirom za pečenje i poravnajte.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 160 stupnjeva 20 – 25 minuta. Ohladite i prerežite na pola.
Pečete ovakva dva biskvita.
Krema
Za kremu izradite jaja sa šećerom, dodajte im puding, brašno i 100 ml mlijeka (oduzetih od ukupnih 800 ml) pa sve sjedinite da nema grudica. Preostalo mlijeko stavite grijati zajedno s tri žličice instant kave i kad zakuha dio prelijte preko pripremljene smjese od jaja, izmiješajte da se jaja temperiraju pa sve sjedinite i kuhajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne i ne prokuha stalno miješajući pjenjačom. Tada dodajte maslac narezan na kockice, izmiješajte da se otopi i sjedini s kremom, a nakon njega i obje vrste čokolade. Kad su se svi sastojci povezali u glatku, gustu kremu, prelijte je u zdjelu, prekrijte površinu prijanjajućom folijom i pustite da se u potpunosti ohladi.
Slatko vrhnje izradite u srednje čvrst šlag.
Kremu izradite mikserom, sjedinite sa šlagom i sve ponovno izradite. Dobit ćete kremu gotovo svilene teksture.
Prvi list biskvita premažite jednom trećinom kreme, stavite drugi list i tako do kraja, kada završavate s biskvitom. Tortu ukrasite po želji.
Fotografija: Brkovi od šećera
[print_link]