Iz slatke kuhinje Ane Prše stiže nam novi savršeni recept – ovaj put to je torta s četiri čokolade.
Čokolada je tu da nas usrećuje. I zbližava. Slažete li se? A kad otkriješ super čokolade, sreća je veća. Kako kod nas, tako i oko nas. Kod nas jer nam daje veće mogućnosti u kreativnosti kod izrade slastica, a oko nas kod onih koji probaju gotovu slasticu i uživaju u okusu. Kombinacija je mnogo, ideje samo dolaze, još samo da nam je više slobodnog vremena… U ovoj smo kombinaciji spojili čak četiri vrste čokolade, ali dodali i malo alkohola.
Sastojci
Biskvit
- 6 jaja
- 200 ml šećera
- 180 g brašna
- 2 žlice kakaa
- 1 prašak za pecivo
- 100 ml ulja
- 100 ml vode
- prstohvat soli
Ganache od tamne čokolade i Jagermeistera
- 120 g slatkog vrhnja
- 100 g tamne čokolade (70%)
- 5-6 žlica Jagermeistera
Krema od bijele čokolade
- 166 g mascarponea
- 166 g slatkog vrhnja
- 120 g bijele čokolade
Krema od mliječne čokolade
- 166 g mascarponea
- 166 g slatkog vrhnja
- 150 g mliječne čokolade (mi smo koristili mliječnu čokoladu s medom)
Krema od tamne čokolade
- 166 g mascarponea
- 166 g slatkog vrhnja
- 100 g tamne čokolade (54%)
Priprema
Za biskvit miksati bjelanjke s prstohvatom soli u snijeg, zatim dodati šećer te jedan po jedan žutanjak i dalje kratko miksati. Ulje i vodu zagrijati, dodati kakao i dobro izmiješati te dodati u smjesu jaja i šećera. Na kraju lagano umiješati prosijano brašno i prašak za pecivo.
Količina je dovoljna za 4 biskvita promjera 24 cm. Peći jednog po jednog 10-15 minuta na 175°C.
Ako imate dva kalupa, slobodno možete smjesu podijeliti na pola, napuniti kalupe i staviti odjednom peći. Trebat će im otprilike 20 minuta da se ispeku. Biskvite je nakon pečenja, kada se ohlade, potrebno prerezati kako bi na kraju dobili 4 komada.
Za ganache zagrijati vrhnje za šlag te preliti preko izlomljene čokolade. Promiješati kako bi se sva čokolada otopila. Kada se ganache ohladi na sobnu temperaturu, umiješati Jagermeister.
Za čokoladne kreme lagano miksajte slatko vrhnje i mascarpone, tek toliko da se sastojci povežu i dobijete glatku kremu. Podijelite je na tri jednaka dijela te u svaki dodajte po jednu vrstu čokolade. Lagano miksajte do željene čvrstoće, pazeći da ne pretučete kremu.
Slažite biskvit, kremu od tamne čokolade, biskvit, kremu od mliječne čokolade, biskvit, kremu od bijele čokolade, biskvit i na kraju premažete ganachom.
Ukrasite po želji. Mi smo si od svake kreme ostavili malo kreme te smo je koristili za namazati bočne stranice torte.
Fotografija: Ana Prša
[print_link]