Uz dobro društvo, izvrsnu asistenciju moje rodice Marije, puno smijeha i mirise djetinjstva koji su se prilikom pečenja proširili cijelom prostorijom, nastala je ova slatka torta.
Sastojci
Kore
- 6 jaja
- 250 g šećera
- nekoliko kapljica arome vanilije
- 200 g badema (ili lješnjaka)
- malo praška za pecivo
- 1 žlica krušnih mrvica
- 2 žlice ruma
Krema
- 180 g maslaca
- 180 g kristal šećera
- 1 jaje
- 80 g čokolade za kuhanje
Glazura
- 100 g čokolade za kuhanje
- 3 žlice ulja
I još
- mliječna čokolada za dekoriranje
Priprema
Kora
Bademe prepržite na tavi, a zatim ostavite na tanjuru da se potpuno ohlade. Ohlađene bademe sameljite u multipraktiku.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva s ventilatorom
Šest cijelih jaja miješajte sa šećerom dok ne dobijete pjenastu, kompatknu smjesu. Zatim dodajte nekoliko kapi arome vanilije i malo praška za pecivo pa još malo izmiješajte. Ručno miješajući, ovoj smjesi dodajte samljevene bademe i miješajte dok se sve ne sjedini. U jednoj posudici izmiješajte krušne mrvice s rumom pa dodajte u postojeću smjesu i izmiješajte.
U veliki lim za pečenje stavite papir za pečenje pa na njega izlijte smjesu i ravnomjerno je rasporedite. Pecite na temperaturi od 180 stupnjeva 15 minuta, a zatim smanjite temperaturu na između 100 i 110 stupnjeva i sušite kore još otprilike 45 minuta.
Gotove kore izvadite iz pećnice i ostavite da se sasvim ohlade.
Krema
Ručno miješajući sjedinite maslac (sobne temperature) i šećer. Kada dobijete pjenastu kremu, dodajte jedno jaje i sve dobro izmiješajte.
Na pari ili u mirkovalnoj pećnici rastopite čokoladu, miješajući je ohladite pa dodajte kremi i dobro izmiješajte da se sjedini.
Slaganje
Ohlađene kore prerežite po dužini na tri jednake trake. Prvu traku stavite na tanjur za posluživanje pa na nju nanesite kremu koju ste stavili u slastičarsku špricu. Zatim stavite drugu traku pa ponovite postupak nanošenja kreme te preklopite trećom trakom.
Glazura
Na pari rastopite čokoladu s uljem pa je prelijte preko torte. Tortu ostavite preko noći u hladnjaku da se stegne, a zatim je ukrasite nastruganom mliječnom čokoladom.
Napomena
Ukoliko ne volite osjetiti šećer kako krcka pod zubima, umjesto kristal šećera koristite onaj u prahu.
Krema je uz ove omjere prilično slatka pa po želji možete smanjiti količinu šećera.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]