Naša Katarina Paoletić s profila Nešto slatko by Katarina nas redovito oduševi sjajnim tortama koje priprema, a tako je bilo i s Pavlovom s bavarskom kremom, svježim jagodama i šlagom koju smo pronašli na njezinim društvenim mrežama.
Sastojci
Beze kora
- 6 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 300 g šećera (što kvalitetnijeg)
- 1 žličica gustina
- 1 žličica alkoholnog octa
Bavarska krema
- 6 listića želatine
- 500 ml mlijeka
- 1 žlica ruma
- 6 žumanjaka
- 150 g šećera
- 250 ml vrhnja za šlag
I još (za dekoraciju)
- 500 ml vrhnja za šlag
- svježe jagode ili drugo voće po želji
Priprema
Beze kora
Pećnicu upalite na 120 stupnjeva i ostavite da se grije. Bjelanjke s prstohvatom soli miksajte u čvrsti snijeg, te im postepeno dodajte šećer. Miksajte sve dok pod prstima ne osjetite kristal šećer (cca 10 min).
Na kraju u smjesu dodajte gustin i ocat, te promiješajte špatulom. Na lim za pečenje stavite masni papir na koji ste ocrtali krug promjera cca 25 cm pa u iscrtani krug stavite smjesu bjelanjaka. Bjelanjke možete poravnati špatulom ili ostaviti „neuredne“ kao što su moji.
Stavite koru u pećnicu na 2 sata (opcija ventilator ako imate) i ne otvarajte pećnicu za vrijeme sušenja kore. Nakon 2 sata ugasite pećnicu, odškrinite vrata pećnice i koru ostavite unutar pećnice da se skroz ohladi.
Bavarska krema
Želatinu napravite prema uputama na vrećici. Mlijeko s rumom stavite na vatru da zavrije, a u posebnoj posudi izmiksajte žumanjke i šećer dok ne dobijete pjenastu teksturu. Uzavrelo mlijeko ulijte u izmiksane žumanjke uz stalno miješanje, pa sve skupa vratite natrag u lonac u kojem se kuhalo mlijeko. Kremu kuhajte oko 5 minuta. U skuhanu kremu dodajte dobro ocijeđenu želatinu i miješajte da se želatina otopi. Dobivenu kremu prekrijte s prozirnom folijom i stavite u hladnjak da se u potpunosti ohladi i stisne. U ohlađenu kremu umiješajte prethodno izmiksano vrhnje za šlag pa kremu možete staviti na beze koru.
Tortu ukrasite šlagom i svježim jagodama ili drugim voćem po vašoj želji.
Fotografija: Katarina Paoletić