Malina i čokolada baš su dobar spoj u ovoj neodoljivoj torti čiji recept nam donosi Ana Raguž s bloga Tirkizna.
Sastojci
Coulis od malina
- 2 listića želatine
- 400 g malina
- 40 g šećera
Biskvit
- 1 žlica instant kave
- 100 g omekšalog maslaca
- 50 g šećera
- 1 vanillin šećer
- 2 jaja
- 25 g kakao praha
- 50 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
Sirup za biskvit
- 50 ml vode
- 3 žlice šećera
- 70 ml toplog mlijeka
- ½ žličice kakao praha
Krema od čokolade
- 4 listića želatine
- 300 ml slatkog vrhnja
- 300 g tamne čokolade
- 2 žumanjka
I još (za dekoraciju)
- strugana čokolada
- listići mente
- maline
Priprema
Coulis od malina
Prvo pripremite coulis od malina. U zdjelu uspite hladne vode i potopite listić po listić želatine.
U manjem lončiću na laganoj vatri miješajte maline sa šećerom dok se maline ne raspadnu. Procijedite ih od koštica i u još vruće umiješajte ocijeđene listiće želatine.
Kalup za torte ili prsten za torte namjestite na 16 cm te ga s jedne stane obložite (čvrsto) nekoliko puta s prozirnom folijom. Kalup ili prsten stavite na ravnu podlogu i pazite da je zbilja čvrsto omotano prozirnom folijom da vam ne bi coulis isurio van. Ulijte pripremljeni coulis na prozirnu foliju. Ostavite 2 sata u hladnjaku da se stisne.
Biskvit
U međuvremenu pripremite biskvit. Kavu razmutite u dvije žlice vrele vode. Miksajte omekšali maslac sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte jaje po jaje. Sve lijepo sjedinite. Dodajte kavu, kakao i brašno u kojeg ste umiješali žličicu praška za pecivo.
Kalup promjera 24 cm obložite papirom za pečenje i ulijte smjesu u kalup.
Upalite i ugrijte pećnicu na 180°C. Pecite biskvit 20 – 25 minuta na 180°C. Ohladite.
Sirup za biskvit
Pripremite sirup. Uz miješanje zakuhajte šećer i vodu i kuhajte dok se šećer ne rastopi. Ugrijte mlijeko i u njemu rastopite žlicu kakao praha. Dodajte mlijeko s kakaom u vodu sa šećerom i nastavite kuhati na laganoj vatri 1 minutu.
S biskvita maknite papir za pečenje te ga stavite na stalak za tortu ili ukrasni tanjur. Kapajte malo po malo sirupa po biskvitu dok sve ne upije. Biskvit obložite acetatnom folijom i prstenom za torte, namjestite na veličinu biskvita (dobro stisnite da vam krema ne bi iscurila van kad je stavite).
Krema
Za kremu, namočite listić po listić želatine u zdjelu s hladnom vodom.
Napravite čvrsti snijeg od slatkog vrhnja.
Na pari otopite tamnu čokoladu i dodavajte žlicu po žlicu snijega od slatkog vrhnja, lagano špatulom sve sjedinite. Dodajte žumanjke, promiješajte i umiješajte ocijeđene listiće želatine. Vratite na paru i miješajte 5 minuta da se žumanjci termički obrade. Ohladiti na sobnoj temperaturi.
Slaganje
Na već namočeni biskvit, na sredinu stavite stisnuti coulis od malina (izvadite iz hladnjaka i pažljivo ga odvojite od prozirne folije). Na coulis i sa strane na biskvit pažljivo nanesite kremu od čokolade. Odmah stavite u hladnjak i pustite preko noći da se dobro stisne.
Ukrasite stuganom čokoladom, listićima mente i malinama.
Fotografija: Tirkizna