Recept za tortu s okusima ljeta – kupinama, limetom i bijelom čokoladom – donosi nam Ana Prša.
Sastojci
(za tortu promjera 16 cm)
Biskvit
- 2 jaja
- prstohvat soli
- 100 g šećera
- 130 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 60 ml vode
- 60 ml ulja
- 10 g kakaa
Krema
- 120 ml mlijeka
- 2 žutanjka
- 20 g šećera
- 100 g bijele čokolade
- fino naribana korica limete
- 200 g slatkog vrhnja
Žele
- 220 g kupina
- 1 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 listić želatine
Priprema
Biskvit
Istući bjelanjke s prstohvatom soli u snijeg, zatim im dodati šećer i žutanjke neprestano miksajući. Vodu i ulje zagrijati te u tome izmiješati kakao pazeći da nema grudica. Dodati smjesi jaja i izmiksati. Na kraju dodati prosijano brašno i prašak za pecivo i lagano miješati pazeći da ne izbijemo zrak iz smjese.
Smjesu izliti u kalup koji je prethodno obložen papirom za pečenje ili premazan maslacem i posipan brašnom.
Biskvit peći na 170°C oko 20 minuta. Ohlađeni biskvit prerezati na 3 dijela.
Ako vam je lakše, možete peći jedan po jedan biskvit. Naravno smanjit ćete vrijeme pečenja.
Krema
Mlijeko, žumanjke i šećer dobro izmiješati i staviti kuhati. Dodati naribanu koricu limete i kuhati do 83°C. Maknuti s vatre i dodati bijelu čokoladu. Ako smatrate da će vam korica limete smetati u kremi zbog teksture, kremu samo propasirajte.
Zatim ostaviti da se ohladi. Kad se ohladi umiješati u kremu slatko vrhnje.
Žele
Zakuhati kupine sa šećerom i vanilin šećerom. Izmiksati sa štapnim mikserom i propasirati. U još vrući pire otopiti jedan listić želatine koje ste prije stavili namakati u hladnoj vodi. Ostaviti smjesu da se ohladi.
Slaganje torte
Tortu je potrebno slagati u kalupu jer je žele još uvijek dosta tekući prilikom slaganja torte.
Na prvi biskvit izlijemo pola želea od kupina, pa na to trećinu kreme, zatim drugi biskvit, ostatak želea, drugu trećinu kreme i na kraju zadnji biskvit.
Ostatkom kreme premažite tortu i ukrasite po želji.
Ja sam za ovu prigodu u dio kreme umiješala i malo zlatne boje pa je tako premazala, dok je kćer kistom bojala bijele čokoladne kuglice sa zlatnom bojom u prahu.
Fotografije: Ana Prša
[print_link]