Recept za bogatu tortu nazvanu Lepa Brena poslala nam je Dragana Pušica s bloga Moje grne – Recepti za dušu.
Sastojci
Kore
(mjera za 1 koru, a treba napraviti ukupno 3)
- 6 bjelanjaka
- 12 žlica šećera
- 12 žlica mljevenih oraha
- 2 žlice brašna
- 1 prašak za pecivo
Fil I
- 500 g mljevenih oraha
- 10 žlica šećera
- 50 ml vrelog mlijeka
- 250 g margarina ili maslaca
Fil II
- 18 žumanjaka
- 18 žlica šećera
- 350 g čokolade za kuhanje
- 250 g margarina ili maslaca
- gazirani sok od naranče za močenje kora
- 50 g čokolade za ukrašavanje
Priprema
Pjenasto umutiti bjelanjke uz postepeni dodatak šećera pa na kraju lagano umješati ostale sastojke. Sve lijepo sjediniti pa masu izliti u pleh obložen papirom, dimenzija 35x25cm i peći u pećnici zagrijanoj na 200⁰C nekih 10-15 minuta. Tako napraviti i s druge dvije kore. Kore skroz ohladiti prije nanošenja fila.
Za prvi fil orahe preliti vrelim mlijekom pa sjediniti da masa bude baš gusta. Umutiti posebno margarin ili maslac i sjediniti s orasima.
Za drugi fil umutiti žumanjke sa šećerom pa ih skuhati na pari, a zatim dodati otopljenu čokoladu i posebno umućeni margarin ili maslac pa lijepo sjediniti.
Filove podijeliti na tri dijela. Prvu koru staviti na pladanj pa je poprskati sokom, a zatim premazati filom s orasima, pa onda premazati filom od čokolade. Ponoviti postupak s preostalim korama i filovima. Tortu posuti naribanom čokoladom i prije sječenja ohladiti u frižideru, najbolje preko noći.
Fotografije: Moje grne – Recepti za dušu
[print_link]