Da uvijek može bolje dokazuje naša Ana Prša koja je svoj recept za tortu od lješnjaka i čokolade, potaknuta „kritikama“ svoje kćeri, doradila pa danas s nama dijeli čistu fantaziju – popravnu tortu od lješnjaka i čokolade.
Sastojci
Prhko tijesto
- 100 g glatkog brašna
- 30 g kakaa
- 45 g maslaca sobne temperature
- 25 g masti
- 30 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- pola praška za pecivo
- 1 žumanjak
- 1 žličica kiselog vrhnja
Biskvit
- 3 žumanjka
- 100 g šećera
- 100 g glatkog brašna
- 40 g lješnjak brašna
- 1 prašak za pecivo
- 60 g toplog mlijeka
- 60 g ulja
- 2 bjelanjka
- prstohvat soli
Beze kora
- 2 bjelanjka
- 100 g šećera
- 50 g sjeckanih tostiranih lješnjaka
- 40 g lješnjak brašna
- 1 žličica octa
- prstohvat soli
Krema 1
- 125 g mascarpone sira
- 125 g slatkog vrhnja
- 100 g mliječne čokolade
Krema 2
- 125 g mascarponea
- 125 g slatkog vrhnja
- 80 g tamne čokolade 54%
Ganache 1
- 100 g slatkog vrhnja
- 140 g mliječne čokolade
Ganache 2
- 100 g slatkog vrhnja
- 120 g tamne čokolade 54%
Priprema
Prhko tijesto
Za prhko tijesto promiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo, prstohvat soli i šećer u prahu. Dodajte tome maslac, mast, kiselo vrhnje i žutanjak te umijesite tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
Pećnicu upalite na 175°C, tijesto razvaljajte na papiru za pečenje u obliku kruga, promjera 20 cm. Izbodite ga vilicom i pecite oko 15 minuta. Kad je pečeno izvadite ga iz pećnice i maknite s pleha kako bi se ohladilo.
Biskvit
Žumanjke pjenasto izmiksati sa šećerom. Dodati mlijeko i ulje, prašak za pecivo i obje vrste brašna te dobro izmiješati. U drugoj posudi istući bjelanjke s prstohvatom soli u čvrsti snijeg.
Staviti u kalup promjera 20 cm, kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje. Peče se na 170°C 20 minuta. Kada je gotovo, izvaditi iz pećnice, skinuti kalup te staviti na rešetku da se ohladi. Prerezati na pola jer su potrebna dva biskvita.
Beze kore
Lješnjake stavite na tavicu i kratko ih tostirajte. Pustite da se malo prohlade pa ih oljuštite i nasjeckajte.
U posudi miksajte bjelanjke s prstohvatom soli u snijeg, postepeno dodajući šećer. Zatim dodajte ocat te umiješajte lješnjak brašno i sjeckane lješnjake. Izliti u kalup promjera 20 cm na papir za pečenje. Peći na 155°C 50 minuta.
Krema 1 i 2
(isti postupak s obje kreme, ali s različitim vrstama čokolade)
Istucite slatko vrhnje u šlag. Otopite čokoladu te je izmiksajte s mascarpone sirom. Zatim špatulom umiješajte šlag u čokoladnu kremu. Ostavite si po dvije žlice kreme od obje kreme kako bi premazali tortu na kraju.
Ganache 1 i 2
(isti postupak s oba ganacha, ali s različitim vrstama čokolade)
Zakipiti vrhnje te preliti preko nasjeckane čokolade. Ostaviti par minuta pa izmiješati kako bi se sastojci povezali.
Slaganje
Tortu je potrebno slagati u kalupu.
Na dno stavimo prhko tijesto. Na to izlijemo ganache od tamne čokolade (još topli, ali ne vrući da ne bude tekući). Na to biskvit od lješnjaka, pa krema od mascarponea i mliječne čokolade, zatim beze kora s lješnjacima, krema od mascarponea i tamne čokolade, biskvit lješnjak i na kraju prelijete još topli ganache s mliječnom čokoladom. Najbolje je tortu ostaviti preko noći u hladnjaku. Ili barem na nekoliko sati. Kad se ohladi, odvojite kalup te tortu premažite ostatkom krema od mascaraponea i čokolade.
Ukrasite po želji.
Fotografije: Ana Prša
[print_link]