S čokoladnim tortama naše Ane Prše ne može se pogriješiti, a današnja torta u kojoj je spojila čokoladu i lješnjak pravi je izbor za sredinu prvog tjedna u novoj školskoj godini.
Sastojci
(za tortu promjera 20 cm)
Beze kore
- 3 bjelanjka
- prstohvat soli
- 130 g šećera
- pola žlice octa
- 50 g sjeckanih tostiranih lješnjaka
- 20 g lješnjak brašna
Biskvit
- 115 g maslaca
- 15 g ulja lješnjaka
- 110 g šećera
- 4 žutanjka
- 150 g glatkog brašna
- 30 g lješnjak brašna
- 20 g kakaa
- 80 g mlijeka
- 1 prašak za pecivo
- 4 bjelanjka
- prstohvat soli
- 80 g šećera
Prva krema
- 3 žutanjka
- 100 g šećera
- 100 g čokolade 54%
- 50 g mlijeka
- 125 g maslaca
Druga krema
- 500 g mascarpone sira
- 300 g čokolade 54%
- 500 ml slatkog vrhnja
Glazura
- 50 g čokolade 54%
- 75 g slatkog vrhnja
Priprema
Beze kore (smjesa za dvije kore)
Lješnjake kratko tostirati na tavici, skinuti im opnu te ih nasjeckati.
Bjelanjke miksati s prstohvatom soli, postepeno dodajući šećer kako bi dobili čvrsti snijeg. Dodati ocat, lješnjak brašno i sjeckane lješnjake te lagano izmiješati.
Smjesu izliti u dva kalupa promjera 20 cm koje smo prethodno obložili papirom za pečenje.
Peći na 155°C 50 minuta. Kada je pečeno, pažljivo odvojiti s papira za pečenje.
Biskvit
Miksati maslac, ulje od lješnjaka i šećer. Dodati im žumanjke te mlijeko.
Zatim u smjesu dodati prosijano glatko brašno, kakao i prašak za pecivo. I na kraju lješnjak brašno. Dobro izmiksati.
U drugoj posudi istući bjelanjke s prstohvatom soli u čvrsti snijeg, postepeno dodajući šećer.
Snijeg pažljivo umiješati u gornju smjesu.
Od navedene smjese pečemo dva biskvita, u kalupu promjera 20 cm, koje je prethodno potrebno obložili papirom za pečenje ili ih samo namastiti i pobrašniti.
Peći na 175°C 25 minuta.
Kad se biskviti ohlade, potrebno je svaki prerezati na pola kako bi dobili ukupno četiri kore.
Prva krema
Na pari kuhati kremu od žumanjaka, šećera, čokolade i mlijeka neprestano miješajući. Kada krema postigne temperaturu 83°C maknuti kremu sa štednjaka. U mlaku kremu umiksati maslac sobne temperature. Ovo je krema za premazati tortu.
Druga krema
U mascarpone umiješati otopljenu čokoladu. Slatko vrhnje do pola izmiksati te umiješati u smjesu mascarponea i čokolade. Ovom ćemo kremom filati tortu.
Glazura
Slatko vrhnje zakipiti te preliti preko sitno nasjeckane čokolade. Ostaviti par minuta da se čokolada otopi te izmiješati žlicom kako bi se sastojci sjedinili. Izrada glazure traje vrlo kratko pa preporučam da je napravite prije premazivanja torte čokoladnom kremom. Taman će se za to vrijeme dok vi tortu premazujete, glazura malo ohladiti, a još će biti u tekućem stanju kako bi je prelili preko torte.
Slaganje torte
Tortu sam slagala u kalupu u kojem je torta pečena. Prvo sam stavila jedan biskvit, pa malo kreme (podijelite si kremu na otprilike pet jednakih dijelova jer ide u pet slojeva), drugi biskvit, krema, beze kora s lješnjacima, krema, druga beze kora, krema, biskvit, krema, biskvit. Ako želite, slobodno kore slažite redoslijedom koji se vama sviđa.
Tortu prije nego je premažete čokoladnom kremom stavite na bar nekoliko sati u hladnjak.
Kada tortu premažete kremom ostaje još glazura. Nju je potrebno izliti na tortu, lagano nožem poravnati i pustiti neka višak glazure slobodno curi s torte.
Tortu ukrasite po želji. Okolo možete staviti mljevene orašaste plodove, čokoladne mrvice, a na vrh torte poslagati čokoladne praline, kockice čokolade, razno voće, izaberite ono što se vama sviđa.
Fotografije: Ana Prša
[print_link]