Mađarica u obliku torte i više je nego dobrodošla, osobito kad nam njezin recept pošalje Ana Prša.
Sastojci
(za tortu promjera 22 cm)
Kore
- 450 g glatkog brašna
- ½ vrećice praška za pecivo
- 150 g šećera
- 1 jaje
- 45 g svinjske masti
- 150 ml mlijeka
Krema
- null
- 800 ml mlijeka
- 250 g šećera
- 75 g kakaa
- 60 g glatkog brašna
- 20 g škrobnog brašna
- 100 g kvalitetne čokolade
- 250 g maslaca
Glazura
- 80 g kvalitetne čokolade
- 35 g maslaca
Priprema
Kore
U većoj zdjeli prosijajte brašno i prašak za pecivo, dodajte šećer, jaje, mast i mlijeko pa zamijesite tijesto.
Od ove količine tijesta dobila sam 11 kora.
Prvo sam tijesto podijelila na 7 jednakih dijelova te svaki tanko razvaljala pa pomoću kalupa promjera 22 cm, izrezala jednake krugove. Od ostataka tijesta (koji je ostao nakon obrezivanja kora) dobila sam još 4 kore.
Svaku koru sam stavila na papir za pečenje pa na obrnutu stranu lima za pečenje te pekla u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C 6-7 minuta.
Krema
Polovicu količine mlijeka i šećer staviti na vatru da zakipi.
U ostatku mlijeka dobro izmiješati kakao, glatko i škrobno brašno kako ne bi bilo grudica.
Kad mlijeko sa šećerom zakipi, sklonite ga s vatre pa u njega umiješajte gornju smjesu, kao da kuhate puding.
Kada ste dobro umiješali, vratite na vatru pa kuhajte joj nekoliko minuta neprestano miješajući.
Ako smatrate da imate grudica u kremi, odmah je protisnite kroz cjedilo.
U još vruću kremu umiješajte i sitno nasjeckanu čokoladu i miješajte dok se ne otopi.
Zatim kremu prekrijte prozirnom folijom (folija neka bude skroz na kremi) kako se ne bi uhvatila kožica.
Kada se krema ohladi, umiješajte u nju maslac.
Glazura
U mikrovalnoj ili na pari otopite čokoladu i maslac te izmiješajte.
Slaganje
Kako bi torta bila urednija, ja sam je slagala u kalupu.
Na tanjur za posluživanje prvo sam stavila malo kreme kako bi prvu koru „zalijepila“ da torta ne klizi. I dalje bez prevelike nauke, kora, krema, kora, krema, kora….dok nisam sve potrošila. Završila sam s kremom. Na kraju mi je ostalo malo kreme (2-3 žlice), a nju sam iskoristila za premazati tortu i za ukrašavanje.
Tortu preko noći ostavite u hladnjaku kako bi kore otpustile.
Kada skinete kalup, poravnajte kremu okolo i nanesite ostatak ako imate viška te prelijte glazurom.
Fotogafije: Ana Prša