Danas vam donosimo recept Boža Lučića u kojemu spoj badema i naranača daje poseban okus torti.
Sastojci
- 250 gr omekšalog maslaca
- 1 I pol šalice šećera
- Naribana korica jedne naranče
- Sok od jedne naranče
- 4 jaja
- ½ šalice kiselog vrhnja
- 1 I pol šalica brašna
- 1 prašak za pecivo
- 100 gr mljevenih mjendula (badema)
- Glazura od naranče
- 250 gr krem sira
- Naribane korice velike naranče
- 1/3 šalice šećera u prahu
Priprema
Umjesto mjendula (badema) možete staviti lješnjake.
Prethodno zagrijte pećnicu na 170°C. Namastite kalup za tortu.
Mikserom istucite maslac, šećer i koricu naranče. Dodajte jaja, jedno po jedno i nakon svakog izmiksajte smjesu. Umiješajte kiselo vrhnje. Dodajte brašno i dobro promiješajte. Dodajte mljevene mjendule (bademe) i 2 žlice soka naranče. Dobro izmiješajte. Smjesu stavite u kalup i pecite sat i 15 minuta. Ostavite u kalupu oko 5 minuta zatim izvadite van i potpuno ohladite.
Glazura
Istucite krem sir i narančinu koricu. Dodajte šećer u prahu i tucite na laganoj brzini dok se sastojci ne izmiješaju. Izrežite kolač na pola. Trećinu glazure razmažite preko polovice biskvita. Ostatak glazure razmažite na vrh torte. Pospite prženim bademima. Poslužite i neka vam je u slast.
Fotografija: Božo Lučić
[print_link]