Poznato je kako su torte na kraljevskim vjenčanima velebne i teške, no Elizabetina je posebna i po tomu što su sastojci putovali s raznih kontinenata kako bi se ispunila njezina želja.
I dok brojni stanovnici diljem Ujedinjenog Kraljevstva, ali i svijeta oplakuju smrt kraljice Elizabete, prisjećajući se njezine duge vladavine, mi smo odlučili prisjetiti se njezine svadbene torte.
Torta koja je obilježila vjenčanje, tada još princeze Elizabete i princa Philipa bila je visoka skoro 3 m, točnije 274 cm, a težila je čak 227 kg, što predstavlja oko 2.000 šnita torte. Za njezinu je izradu potrošeno otprilike 660 jaja, 34 kg brašna, 27 kg maslaca, 49 kg šećera u prahu, 80 naranči i limuna, 136 kg sušenog voća i orašastih plodova, 13 l mornaričkog ruma te 68 kg marcipana. Ovo velebno slatko izdanje izradio je Frederick Schur, glavni slastičar u McVitie & Priceu u suradnji sa studentima s Le Cordon Blue.
Ova je četverokatnica bila ukrašena vrlo zahtjevnim dekoraterskim tehnikama, a na njoj su prikazane scene iz Elizabetina i Philipova života.
Budući da sastojci za tortu, zbog restrikcija hrane u II. svjetskom ratu, tada nisu bili dostupni u Britaniji, za ovaj su veliki događaj dopremeljeni iz Australije i Južne Afrike te još nekoliko zemalja. Upravo se zbog toga ova torta naziva i „Torta od 10.000 milja“ (više od 16.000 km). Kraljica je toliko bila oduševljena tortom da je navodno poslala osobno pismo zahvale slastičaru koji ju je izradio, a cijeli jedan kat torte poslala je u Australiju kao zahvalu što su osigurali najvažnije namirnice za izradu njezine torte, a to su sušeno voće i orašasti plodovi.
Naknadno je kraljica otkrila i da je jedan komad torte bio poslan u Nigeriju, a jedan se čuvao do krštenja njezina sina, danas kralja Charlesa.
Izvor: tastingtable.com, news24.com