Da ne bude da su nam na portalu samo jagode, evo i malo borovnica koje su svoje mjesto našle u torti od borovnica koje su s nama pripremile sestre Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Arta.
Sastojci
Žele
(za obruč za tortu ᴓ 24 cm)
- 350 ml soka od borovnica
- 5 listića želatine
Kora od prhkog tijesta
(za obruč za tortu ᴓ 26cm)
- 150 g glatkog brašna
- 90 g maslaca
- 50 g šećera
- 1 žumanjak
Biskvit
(obruč za tortu ᴓ 24cm)
- 2 jaja (M)
- prstohvat soli
- 2 velike žlice šećera
- 1 velika žlica glatkog brašna
- 1 velika žlica škrobnog brašna
Krema
- 8 listića želatine
- 500 g svježih borovnica
- 90 g šećera
- 2 paketića vanilin šećera
- 1 bio limun
- 500 g svježeg, kremastog sira
- 250 ml slatkog vrhnja
I još
- 1 – 2 velike žlice marmelade od borovnica (može i od marelica)
- 150 ml slatkog vrhnja
- 100 g svježih borovnica za dekoraciju
- svježi cvjetići i listići za dekoraciju
- papir za pečenje, maslac za kalup za pečenje
Priprema
Žele
Želatinu namočiti u hladnoj vodi. Ugrijati 150 ml soka od borovnice te u njemu otopiti želatinu. Sve zajedno vratiti u ostatak soka i dobro pomiješati. Okrugli obruč ili posudu ᴓ 24cm obložiti prijanjajućom folijom i u nju uliti sok. Ostaviti ca. 5 sati u hladnjaku da želira.
Kora od prhkog tijesta
Od svih sastojaka umijesiti glatko tijesto. Umotati u prijanjajuću foliju i ostaviti ca. 1 sat u hladnjaku da miruje. Pećnicu zagrijati na 175-180°C. Tijesto razvaljati ᴓ 26cm i peći 13-15 minuta. Ostaviti da se potpuno ohladi.
Biskvit
Pećnicu zagrijati na 175-180°C. Na dno obruča za tortu ᴓ 24cm staviti papir za pečenje, zidove premazati maslacem. Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke sa soli i jednom velikom žlicom šećera istuči u čvrsti snijeg. Žumanjke s ostatkom šećera kremasto umutiti. Bjelanjke pažljivo pjenjačom sjediniti sa žumanjcima. Brašno i škrobno brašno pomiješati i prosijati te umiješati u masu od jaja. Izliti u obruč za tortu, poravnati i peći ca. 13-15 minuta. Ostaviti da se potpuno ohladi.
Krema
Želatinu namočiti u hladnoj vodi. Borovnice oprati, posušiti te zajedno sa šećerom i vanilin šećerom pirirati. Limun oprati, posušiti te koricu naribati i sok iscijediti. Svježi sir pomiješati sa pireom od borovnica, koricom i sokom od limuna. Želatinu na pari otopiti. Dodati 3 – 4 velike žlice kreme od sira i dobro sjediniti te vratiti u ostatak kreme. Slatko vrhnje istući u čvrsti snijeg i umiješati u kremu od sira, sve zajedno dobro sjediniti.
Slaganje
U jedan visoki obruč (8 – 10 cm) staviti prvo koru od prhkog tijesta, premazati je s 1-2 žlice marmelade od borovnica ili marelica. U sredinu staviti biskvitnu koru i na nju pažljivo žele od borovnica. Izliti kremu, poravnati i ostaviti u hladnjaku najmanje 4 sata da se stisne. Pažljivo odvojiti obruč od torte. Slatko vrhnje istući u čvrsti snijeg i njime premazati površinu torte. Dekorirati sa svježim borovnicama i po želji svježim cvjetićima i listićima. Prije nego svježim cvijećem i listićima dekorirate tortu, stabljike umotati u alufoliju.
Fotografije: Feeding Art