Prošli nas je petak Ana Prša sladila divnom tortom s kupinama, a danas nastavlja u tom ljetno-voćnom tonu s ovom predivnom tortom od borovnica i vanilije.
Sastojci
(za tortu promjera 20 cm)
Podloga
- 100 g glatkog brašna
- 20 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- ½ žličice paste od vanilije ili 1 vrećica burbon vanilin šećera
- 30 g maslaca
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 1 žlica vode
Ganache
- 100 g slatkog vrhnja
- na vrh noža praha od malina ili cikle
- 100 g ruby čokolade (ili bijele)
- nekoliko kapi limuna ili limete
- 100 g borovnica
Biskvit
- 2 bjelanjka
- prstohvat soli
- 60 g šećera
- 2 žumanjka
- 1 žlica ulja
- 10 g glatkog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- 40 g fino mljevenih badema
Krema
- 500 ml mlijeka
- 150 g šećera
- 50 g glatkog brašna
- 2 jaja
- 1 žličica paste od vanilije (ili 2 burbon vanilin šećera)
- 60 g pirea od borovnica
- 40 g kakao maslaca
- 300 ml slatkog vrhnja
Bijela krema
- 150 g slatkog vrhnja
- 120 g mascarpone sira
- 1 žlica šećera u prahu sok od ½ limuna
Priprema
Podloga
Promiješajte suhe sastojke pa tome dodajte maslac i vrhnje i zamijesite tijesto. Na kraju po potrebi dodajte otprilike žlicu vode. Tijesto zamotajte u foliju pa stavite u hladnjak na pola sata da odmori. Tijesto će se prilikom pečenja malo stisnuti pa ga je potrebno razvaljati na promjer od 21 cm. Razvaljajte ga na papiru za pečenje, izbodite vilicom i stavite peći na 10-12 minuta na 170°C.
Pečeno tijesto izvadite i ohladite.
Ganache
Zakipite slatko vrhnje u kojem smo razmutili prah cikle ili maline. Prelite preko usitnjene čokolade, pustite par minuta da se čokolada otopi. Dodajte nekoliko kapi limuna/limete. Dobro izmiješajte. Pustiti da se malo prohladi pa dodajte oprane i osušene borovnice i izmiješajte sve zajedno.
Biskvit
Istucite bjelanjke s prstohvatom soli u snijeg. Zatim dodajte postepeno šećer, žumanjke i ulje. Izmiksajte. Prosijajte brašno i sodu, dodajte mljevene bademe, sve dodajte smjesi od jaja pa pažljivo pomoću špatule sve zajedno izmiješajte.
Prebacite u prethodno namašćen i pobrašnjen kalup promjera 20 cm i pecite 15 minuta na 175°C.
Pečen biskvit izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.
Krema
Izmiješajte mlijeko, šećer, brašno, jaja i vaniliju da nema grudica pa stavite kuhati neprestano miješajući dok ne zakipi. Pola kreme prebacite u drugu posudu, a u ostatak umiješajte pire od borovnica i kakao maslac. Pustite da se obje kreme ohlade.
Slatko vrhnje istucite u šlag. Šlag zatim podijelite na pola, pa u svaku kremu, pažljivo, pomoću špatule, umiješajte dio šlaga.
Bijela krema
Istucite slatko vrhnje u meki šlag.
U mascarpone dodajte šećer u prahu i sok limuna pa izmiksajte. Dodajte šlag u kremu pa pomoću slastičarske špatule izmiješajte.
Slaganje
Na sredinu tanjura na kojem ćete slagati tortu nanesite malo kreme pa na to stavite prhku podlogu. Sada torta neće kliziti po tanjuru. Stavite obruč okolo pa nanesite i ravnomjerno razmažite ganache. Na ganache zatim stavite kremu od vanilije, zatim biskvit pa na njega nanesite kremu od borovnica (malo kreme možete ostaviti kako bi njome na kraju ukrasili tortu). Tortu stavite na nekoliko sati u hladnjak da se stegne.
Kad se stegne, pažljivo uklonite kalup, premažite je bijelom kremom i ukrasite po želji.
Ja sam iskoristila kremu od borovnica, crumble od badema, svježe borovnice i svježe listiće mente.
Napomena
Umjesto borovnica, možete koristiti i kupine.
Fotografije: Ana Prša