Danas se sladimo malo zdravije – uz tortu od bundeve i bijelog vina čiji recept potpisuje Marina Obradović.
Sastojci
- 600 g bundeve (očišćene)
- 200 ml bijelog vina
- 150 ml vode
- 300 g keksa po želji (grancereale)
- 2 žlice meda
- 4 jaja
- 1 žlica vanilije
- 1 vrećica praška za pecivo
- 1 žličica cimeta
- ½ žličice muškatnog oraščića
I još
- 30 g nasjeckanih badema (za ukras)
- 300 ml vrhnja za šlag (za ukras)
Priprema
Uključite pećnicu na 170°C, a kalup za torte promjera 25-26 cm premažite maslacem i obložite papirom za pečenje.
Bundevu operite, razrežite, očistite od koštica i narežite na kockice.
U zdjelu stavite vino i bundevu pa kuhajte na laganoj vatri dok bundeva potpuno ne omekša tako da ju možete zdrobiti vilicom. Vodu dodajte kada vino ispari i nastavite kuhati. Ostavite sa strane da se malo ohladi i zatim u blenderu ili štapnim mikserom napravite pire od bundeve.
Dok se pire od bundeve još hladi, sameljite kekse i ostavite sa strane. Pjenasto istucite jaja i med, a prašak za pecivo prosijte.
Ohlađenom pireu od bundeve dodajte mljevene kekse i dobro promiješajte kuhačom.
Zatim dodajte istučena jaja i med, dobro promiješajte da ne bude grudica te na kraju dodajte i ostale sastojke. Sve lagano promiješajte pa ulijte u kalup za tortu i pecite 35 minuta.
Pečenu tortu ostavite da se hladi u kalupu prvih 10 minuta, zatim izvadite iz kalupa i kada se dobro ohladi, ukrasite tučenim vrhnjem za šlag i sjeckanim bademima.
Poslužite uz čašu omiljenog slatkog bijelog vina.
Fotografije: Marina Obradović