Izuzetno rijetko se cikla nalazi u našim receptima – dosad smo je imali samo u receptu za veselu tortu autorice Mirjane Šmit, a danas je, zahvaljujući Kristini Štrigi, cikla našla svoje mjesto u ovoj neodoljivoj torti.
Sastojci
Torta
- 2 žlice kakaa
- 1 žličica praška za pecivo
- 140 g integralnog brašna
- 160 g oštrog brašna
- prstohvat soli
- 1 čajna žličica cimeta
- 3 jaja
- 100 g smeđeg šećera
- 1 rum šećer
- 70 ml maslinovog ulja
- 100 ml jogurta
- 3 žlice meda
- 150 g naribane tikvice
- 150 g pirea od cikle
- 70 g otopljene čokolade
- 100 g borovnica
Ganache
- 150 ml vrhnja za šlag
- 150 g tamne čokolade, nasjeckane
I još (za dekoraciju)
- 100 g borovnica
- šećer u prahu
Priprema
Torta
Prvo pripremite pire od cikle tako da skuhate ciklu, ogulite je, ohladite te usitnite pomoću štapnog miksera ili multipraktika.
Uključite pećnicu na 180°C. U suhoj posudu pomiješajte suhe sastojke. U drugoj posudi miksajte jaja sa šećerom i rum šećerom dok ne izradite šećer. U to postepeno ulijevajte ulje, jogurt i med te na kraju dodajte ciklu i tikvice. Zatim ulijte prohlađenu otopljenu čokoladu te suhe sastojke i sve još jednom izmiksajte. Na kraju kuhačom umiješajte 100 g borovnica. Smjesu ulijte u namašćen kalup koji ste obložili pek papirom promjera 18-20 cm te pecite 50 minuta. Izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi (minimalno 5 sati).
Ganache
Zagrijte vrhnje do vrenja i prelijte preko nasjeckane čokolade. Ostavite 2 minute, zatim dobro promiješajte kako bi se sva čokolada otopila. Ohladite ganache na sobnoj temperaturi oko 2 sata ili 30 min u hladnjaku. Kad je ohlađen promiješajte špatulom te premažite preko biskvita.
Dekoracija
Na kremu rasporedite borovnice i posipajte šećerom u prahu po želji.
Fotografije: Kristina Štriga