Valentinovo se bliži, a ova divna torta od čokolade i malina naše suradnice Nataše Kovačević Krpan čini nam se kao idealan izbor za taj dan.
Sastojci
(za tortu promjera 20 cm)
Biskvit
- 120 g tamne čokolade (min 70% kakaa)
- 120 g maslaca
- 120 g eritrita
- 4 kapi stevije
- 180 g sitno mljevenih badema
- 3 jaja
Žele od malina
- 200 g smrznutih malina
- 2 žlice ksilitola
- 5 g želatine u prahu
Krema od čokolade
- 3 žumanjka
- 250 ml mlijeka
- 75 g ksilitola
- 60 g čokolade (min 70% kakaa)
- 10 g želatine u prahu
- 200 ml vrhnja za šlag
Priprema
Za žele pomiješajte želatinu u prahu s 2 žlice vode i ostavite da nabubri 10 minuta. Skuhajte maline, ksilitol i 1 žlicu vode. Propasirajte te u vruće dodajte nabubrenu želatinu i miješajte dok se želatina u potpunosti ne otopi. Izlijte u okrugli kalup promjera 18 cm obložen folijom te dobro ohladite (ja zamrznem obično žele jer je onda lakše ga staviti u tortu)
Zagrijte pećnicu na 160 oC. Otopite čokoladu i maslac. Ručno umiješajte eritrit. Umiješajte steviju i mljevene bademe te jedno po jedno jaje. Istresite u kalup promjera 18 cm obložen papirom za pečenje i pecite oko 30 minuta na 160 oC. Ohladite i prerežite na pola.
Za kremu od čokolade pomiješajte želatinu u prahu s 4 žlica vode i ostavite da nabubri 10 minuta. Miksajte žumanjke sa ksilitolom dok ne dobijete gustu svijetlu kremu. Kuhajte mlijeko do vrenja te zatim u vruće mlijeko dodajte čokoladu. Miješajte dok se čokolada ne otopi. Malo mlijeka usipajte u žumanjke i promiješajte te zatim to sve zajedno ulijte u mlijeko. Kuhajte na laganoj vatri stalno miješajući dok se smjesa ne počne zgušnjavati (cca 6-8 minuta). Maknite s vatre i u vruće dodajte nabubrenu želatinu i miješajte dok se želatina u potpunosti ne otopi. Prekrijte prozirnom folijom te ohladite. Slatko vrhnje umutite u meki šlag te umiješajte u ohlađenu kremu.
Kalup za tortu promjera 20 cm obložite papirom za pečenje ili folijom. Na dno stavite biskvit, zatim malo kreme, pa žele od malina, malo kreme opet, gornju koru biskvita te ostatak kreme. Ohladite u hladnjaku preko noći te ohlađeno ukrasite čokoladnom glazurom i ukrasite svježim malinama.
Napomena
Ako želite oštre rubove kao što su na mojoj torti možete koristiti silikonski kalup u kojem slažete tortu naopačke. Na dno kalupa izlijete malo kreme, zatim gornju koru biskvita, malo kreme opet, pa žele od malina, ostatak kreme te zatim u kremu utisnite biskvit. Tortu zatim stavite u zamrzivač preko noći. Ujutro ju izvadite iz zamrzivača te iz kalupa, prelijete glazurom, stavite maline i pustite da odstoji na sobnoj temperature cca 2-3 sata.
Fotografije: Nataša Kovačević Krpan