Kombinacija čokolade i naranče vrlo je vjerojatno jedna od najčešćih, ali i najomiljenijih kada su slastice u pitanju. Upravo tu kombinaciju za prvi petak u listopadu pripremila nam je Ana Prša.
Sastojci
(za tortu promjera 22 cm)
Podloga
- 200 g maslaca
- 150 g tamne čokolade 70%
- 4 jaja
- 150 g šećera
- 100 mljevenih badema
- 1 žlica brašna
- ½ praška za pecivo
- fino naribana korica jedne naranče
Krema
- 100 g tamne čokolade 70%
- 125 g mascarpone sira
- 300 g slatkog vrhnja
Glazura
- 120 g slatkog vrhnja
- 50 g tamne čokolade 70%
- 50 g mliječne čokolade
Priprema
Podloga
Maslac i čokoladu rastopiti na pari.
Jaja miksati sa šećerom dok ne udvostruče volumen.
Bademe, brašno, prašak za pecivo i fino naribanu koricu jedne naranče izmiješati.
Otopljenu čokoladu s maslacem uliti u smjesu jaja i šećera te izmiješati. Zatim dodati i suhu smjesu badema i brašna i dobro izmiješati.
Smjesu izliti u kalup obložen papirom za pečenje. Peći u pećnici na 160°C pola sata.
Gotovo izvaditi iz pećnice i pustiti da se hladi.
Krema
Otopiti čokoladu pa je izmiksati s mascarponeom.
Slatko vrhnje istući u šlag pa ga umiješati špatulom u smjesu čokolade i sira.
Glazura
Stavite vrhnje da zakipi. Čokoladu nasjeckajte. Vrelo vrhnje prelijte preko čokolade. Ostavite par minuta pa dobro izmiješajte. Ostavite sa strane da se malo ohladi.
Slaganje
Na biskvit nanesite kremu, a preko kreme stavite glazuru.
Ukrasite po želji.
Gotovu tortu čuvajte u hladnjaku, a prije konzumacije ju ostavite desetak minuta na sobnoj temperaturi.
Fotografije: Ana Prša