Vikend smo vam odlučili zasladiti neobičnom tortom od Earl Grey čaja i naranče čiji nam je recept poslala Ana Zelić s bloga Ana’s Baking Chronicles.
Sastojci
Biskvit
- 3 jaja (L)
- 240 g brašna
- 220 g šećera
- 50 g Earl Grey sirupa
- 140 g omekšalog maslaca
- 145 g Earl Grey mlijeka
- 70 g kiselog vrhnja
- ¼ žličice soli
- 2 žličice (10 g) praška za pecivo
- ½ žličice ekstrakta vanilije
Earl Grey mlijeko
- 240 g mlijeka
- 10 g Earl Grey čaja
Earl Grey sirup
- 150 g šećera
- 150 g vode
- 10 g Earl Grey čaja
Krema od naranče
- 55 g brašna
- 225 g šećera
- 380 g mlijeka
- ¼ žličice soli
- 350 g maslaca
- 150 g krem sira (Vivis, Philadelphia)
- korica dvije naranče
- 3 žlice svježe iscijeđenog soka naranče
Preljev od bijele čokolade
- 75 g bijele čokolade
- 35 g vrhnja za šlag
Priprema
Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C (175-180°C ako koristite klasičnu pećnicu). Premažite maslacem i obložite papirom za pečenje tri okrugla kalupa promjera 15 cm ili 2 od 20 cm.
Zagrijte mlijeko skoro do vrenja, pomiješajte u šalici s Earl Grey čajem te poklopite i ostavite 20 minuta. Procijedite mlijeko i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
Za Earl Grey sirup najprije napravite čaj, a zatim ga pomiješajte sa šećerom u malom loncu. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok se ne reducira i ne stvori se sirup. Ohladite na sobnu temperaturu prije korištenja.
U jednu zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo i sol te promiješajte. To su suhi sastojci.
Pjenjačom pomiješajte kiselo vrhnje sobne temperature, Earl Grey mlijeko i ekstrakt vanilije. To su mokri sastojci.
Miksajte maslac, šećer i sirup dok ne posvijetli i ne postane pjenasto ( oko 3 minute).
Dodajte jedno po jedno jaje, miksajući dobro iza svakog dodatka dok se ne sjedini s ostatkom smjese.
Naizmjenično dodavajte suhe i mokre sastojke, tako da završite s brašnom. (3 dodavanja suhih, 2 dodavanja mokrih sastojaka).Miksajte samo dok se sve ne sjedini, da biskvit ne bude žilav.
Podijelite smjesu jednako u 3 kalupa i pecite u zagrijanoj pećnici 20-25 minuta, odnosno dok čačkalica koju ubodete u sredinu ne izađe s par vlažnih mrvica.
Kad su biskviti gotovi, ostavite ih oko 10 minuta da se hlade u kalupu na rešetki prije nego što ih izvadite da se ohlade do kraja.
Krema od naranče
Od mlijeka, brašna, šećera i soli napravite puding, stalno miješajući pjenjačom na srednje jakoj vatri. Kad je gotovo prekrijte prozirnom folijom tako da dotiče kremu jer ne želimo da nam se stvori “kožica”. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
Miksajte omekšali maslac 5 minuta dok ne posvijetli i ne postane pjenast. Kad ste postigli tu fazu, dodavajte žlicu po žlicu pudinga koji ste prethodno napravili. Važno je dobro miksati između svakog dodavanja da se lakše sjedine. Na kraju dodajte krem sir sobne temperature, koricu i sok naranče i ekstrakt vanilije pa miksajte dok se sve ne sjedini. Pokrijte kremu folijom i ostavite na sobnoj temperaturi do slaganja torte jer će se inače dosta stisnuti u hladnjaku i neće biti maziva.
Slaganje
Ohlađenim biskvitima poravnajte vrhove za uredniji izgled. Slažite na tanjuru za serviranje ili cake boardu. Prije stavljanja prvog biskvita nanesite na sredinu malo kreme da se biskvit “zalijepi” i ne leti po tanjuru. Premažite prvi biskvit kremom. Stavite drugi biskvit i ponovite postupak. Posljednji biskvit stavite naopačke tako da vrh torte bude u potpunosti ravan. Stranice i vrh torte prekrijte tankim slojem kreme da zauzdate sve mrvice i stavite u hladnjak na 20-30 minuta. Nakon toga premažite sve konačnim slojem kreme, zagladite cake scraperom i stavite u frižider na petnaestak minuta.
Dok se torta hladi, preostalu kremu podijelite u zdjelice i po želji obojite bojama u gelu. Malom špatulom nanesite “hrpice” obojane kreme na ohlađenu tortu pa sve zagladite cake scraperom za efekt vodenih boja. Stavite u frižider da se ohladi.
Za to vrijeme napravite prevljev od bijele čokolade. Sitno nasjeckajte čokoladu i pomiješajte s vrhnjem za šlag pa rastopite u mikrovalnoj 30 sekundi ili na pari.
Prelijte po ohlađenoj torti. Ako želite staviti ružice po vrhu, pričekajte da se ganache stisne desetak minuta u hladnjaku. Zatim kremu stavite u slastičarsku vrećicu s omiljenim nastavkom, ja sam koristila Wilton 8B.
Torta je najbolja kad se servira na sobnoj temperaturi. Možete je čuvati u hladnjaku, omotanu prozirnom folijom, ali prije konzumiranja izvadite na sobnu temperaturu barem pola sata ranije.
Napomena
Umjesto sirupa u biskvitu, samo povećajte šećer na 240 g.
Ja sam koristila Earl Grey Premium crni čaj iz Harisse.
Fotografije: Ana’s Baking Chronicles
[print_link]