Dugo s vama nismo podijelili niti jedan recept rado nam viđene gošće Nataše Pralice s bloga Natašine slastice/Kolači.biz. Stoga vam danas donosimo njezin recept za tortu od jabuka.
Sastojci
Biskvit
- 5 jaja
- 5 žlica brašna
- 5 žlica šećera
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žlica ulja
Nadjev
- 1 kg očišćenih jabuka
- 1 l vode
- 500 gr šećera
Puding od jabuka
- ostatak vode od kuhanih jabuka
- vode po potrebi
- 3 pudinga od vanilije
Dekoracija
- 500 ml šlaga
Priprema
Biskvit
Odvojite žumanjke od bjelanjaka i bjelanjke izradite u čvrsti snijeg.
Žumanjke pjenasto izradite sa šećerom. Dodajte ulje i brašno koje ste prethodno pomiješali spraškom za pecivo.
U žumanjke dodajte bjelanjke lagano miješajući kuhačom i sve sjedinite.
Na dno okruglog kalupa postavite masni papir (moj je promjera 26 cm) i izlijte smjesu. Pecite na 180 stupnjeva 20 minuta.
Kada se ohladi, nožem odvojite biskvit od stranica kalupa, odlijepite papir i možete ga prebaciti na poslužavnik na kojem ćete slagati tortu.
Nadjev od jabuka
U vodi skuhajte jabuke i šećer.
Ocijedite jabuke i ostavite da se ohladi, a vodu koju ste ocijedili stavite sa strane.
Izradite ih štapnim mikserom.
Raširite jabuke po površini biskvita.
Puding od jabuka
U mjericu ulijte vodu u kojoj ste kuhali jabuke i ako vam bude trebalo dodajte još vode da dobijete 1 l.
Dio vode pomiješajte sa pudinzima od vanilije, bez dodavanja šećera jer ga već ima u vodi, a ostatak vode zakuhajte. Kada voda prokuha, ubacite pudinge i kuhajte dok ne postane gusta smjesa.
Još tako vruće možete preliti preko jabuka i ravnomjerno rasporediti.Ostavite sve da se ohladi.
Dekoracija sa šlagom i jabukama
Dobro izradite šlag.
Premažite cijelu tortu.
Površinu torte sam posipala sa malo mljevenih lješnjaka i poslagala sam tanke listiće jabuka koje sam sušila u pećnici na 150 stupnjeva oko 20 minuta.
Fotografije: Natašine slastice/Kolači.biz
[print_link]